Ministrii europeni de finante discuta garantarea depozitelor populatiei

Marti, 07 Octombrie 2008, ora 15:28
842 citiri
Ministrii europeni de finante discuta garantarea depozitelor populatiei

Ministrii europeni de finante vor discuta la reuniunea de marti despre modificarea plafonului minim de garantare a depozitelor populatiei, de la 20.000 la 100.000 euro.

"Discutam aceasta tema", a declarat pentru presa ministrul irlandez al finantelor, Brian Lenihan, la sosirea in Luxembourg. Anuntul a fost confirmat si de omologul sau olandez Wouter Bos.

Surse avizate indicasera inca de luni ca masura de crestere a pragului minim de garantare va fi abordata in cadrul reuniunii Ecofin, informeaza NewsIn.

Schema de garantare a depozitelor din Romania garanteaza rambursarea depozitelor in banci ale persoanelor fizice pana la un plafon de 20.000 euro/deponent, in timp ce sistemul similar din Franta, mult mai generos, garanteaza depozitele pana la limita de 70.000 euro.

Luni, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a spus ca banca centrala este pregatita sa furnizeze lichiditate si sa intareasca reglementarile prudentiale, precum si mijloacele de garantare a depozitelor, in cazul in care sistemul bancar va avea nevoie de aceste masuri.

"Cel mai bun sistem de garantare a depozitelor nu va face fata daca bancile nu vor fi sanatoase. Ce avem in prezent acopera in mare masura depozitele populatiei", a precizat Isarescu facand referire la limita de garantare a depozitelor bancare din Romania, de 20.000 euro.

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) a cerut anterior Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) si BNR sa majoreze plafonulde garantare a depozitelor bancare pentru populatie si companii peste nivelul actual de 20.000 euro.

Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank Romania, declara, in schimb, ca o astfel de masura ar putea genera panica, iar in conditiile actuale, nu se justifica o asemene decizie.

Mai multe tari europene, printre care Irlanda, Germania si Austria, au decis recent sa garanteze in intregime depozitele bancare ale populatiei.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#criza economica, #ministri finante, #reuniune, #Uniunea Europeana , #stiri economice