Mitul american a fost spulberat: In ce tari este mai usor sa reusesti in viata

Sambata, 14 Decembrie 2013, ora 18:59
8038 citiri
Mitul american a fost spulberat: In ce tari este mai usor sa reusesti in viata

Visul american presupune ca prin multa munca si perseverenta chiar si cei mai saraci oameni pot accede la clasa de mijloc si chiar mai sus pe scara sociala.

De fapt, americanilor le este mai dificil sa avanseze decat le este locuitorilor din celelalte natiuni avansate, releva un studiu citat de CNN.

Astfel, este mai usor sa te ridici deasupra clasei in care te-ai nascut in tari precum Japonia, Germania, Austria si natiunile scandinave, conform unui studiu realizat de economistul Miles Corak de la Universitatea din Ottawa.

Dintre marile state dezvoltate, doar in Italia si Marea Britanie exista mai putina mobilitate economica.

Financial Post: Romania, peste Canada, Rusia si SUA in ce priveste sustenabilitatea economica

Studiul masoara flexibilitatea castigurilor dintre generatii - un tip de mobilitate care analizeaza corelatia dintre venitul parintilor si cel al generatiei urmatoare, intr-un numar de tari diferite din intreaga lume.

Economistii nu au identificat inca de ce unele tari au un nivel mai ridicat de mobilitate decat altele, insa au reusit sa scoata in evidenta anumite similaritati.

Rezultatele s-ar explica prin prisma inegalitatii sociale, a situatiei familiale si a politicilor sociale.

Inegalitatea sociala

Cu cat o societate este mai inegala in prezent, cu atat sunt mai mari sansele ca urmasii sa fie blocati pe aceeasi treapta sociala cu parintii lor. Acest lucru este determinat de faptul ca familiile bogate le pot oferi copiilor acces la o mai buna educatie, care conteaza in prezent mai mult decat in urma cu 100 de ani pentru a obtine o slujba buna.

Situatia familiala

O situatie familiala stabila este asociata cu abilitatea de a urca pe scara sociala, spune Corak. Insa in SUA exista o rata mai ridicata a divorturilor, precum si mai multe familii monoparentale si sarcini in randul adolescentelor decat in majoritatea altor tari industrializate.

Politicile sociale

Tarile care redistribuie avutia prin taxe mai ridicate pentru bogati, de exemplu, si cheltuieli mai mari pentru paturile sarace au o mobilitate sociala mai buna, sustine Francisco Ferreira, economist la Banca Mondiala.

Acest lucru este corect in special atunci cand vine vorba de cheltuielile in sectorul educatiei. Sistemul american de finantare a educatiei, bazat in mare masura pe taxele pe proprietate, mentine inegalitatea mai mult decat un sistem care taxeaza intreaga tara pentru scoli, apoi redistribuie banii acolo unde este cel mai mult nevoie.

Cum a aparut atunci mitul american? La sfarsitul anilor 1800 si inceputul 1900 in SUA exista mai multa mobilitate decat in tari precum Marea Britanie, a afirmat Jason Long, economist la Wheaton College, Illinois.

Corak precizeaza totusi ca nicio societate nu garanteaza ascensiunea in mod neconditionat, ci aceasta este corelata cu pregatirea indivizilor.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#vis american spulberat, #mobilitate sociala SUA, #America clase sociale, #tari dezvoltate , #stiri economice