Moody's: Romania va intra in recesiune in 2009 (Video)

Luni, 24 Noiembrie 2008, ora 20:43
4048 citiri
Moody's: Romania va intra in recesiune in 2009 (Video)

Romania va intra in recesiune economica in partea a doua a anului viitor, sustine Kenneth Orchard, analistul agentiei de rating Moody's pentru Romania.

Acesta apreciaza ca economia nationala va avea cel mai mult de suferit in trimestrele al doilea si al treilea, cand contractia Produsului Intern Brut ar putea fi de 0,3%, informeaza The Money Channel.

Potrivit lui Kenneth Orchard, inrautatirea conditiilor de pe pietele internationale va determina o scadere a consumului romanilor si ar putea forta guvernul de la Bucuresti sa stranga cureaua fiscala.

"Criza de lichiditate este mai mare decat am estimat. Criza de lichiditate si incetinirea economica din zona euro vor cantari destul de greu asupra economiei romanesti. Deficitul de cont curent va avea si el o evolutie puternica, iar importurile vor scadea destul de puternic", a declarat analistul Moody's.

Pe de alta parte, analistii din Romania considera ca economia nationala nu va intra in recesiune tehnica, ci se va confrunta cu o incetinire a ritmului de crestere.

In termeni tehnici, recesiune economica echivaleaza cu scaderea Produsului Intern Brut pentru doua trimestre consecutive.

La randul sau, premierul Calin Popescu-Tariceanu s-a declarat neincrezator in previziunile Moody"s, admitand totusi faptul ca economia nationala nu va mai inregistra ritmuri de crestere comparabile cu cele raportate in 2008.

"Eu am convingerea ca economia nationala va inregistra o crestere economica peste media tarilor din Uniunea Europeana", a precizat Calin POpescu-Tariceanu.

BNR: Moody"s este o agentie respectabila, dar nu este profet

Nici pozitia BNR nu difera de cea a primului-ministru. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Mugur Isarescu, sustine ca "Moody"s este o agentie respectabila, dar nu este profet. Teoretic, orice este posibil, dar nu si real".

In ceea ce priveste ingrijorarile analistilor Moody"s cu privire la blocajul in care se afla piata creditului din Romania, reprezentantul BNR s-a rezumat sa declare ca "creditul este blocat in toata lumea, iar BNR a luat deja masuri prin reducerea rezervelor minime obligatorii pe o perioada nedeterminata".

Pana in prezent, la nivel mondial, au intrat in recesiune economiile Germaniei, Spaniei, Italiei, dar si cea a Japoniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un gigant francez închide o fabrică din Polonia și o mută în România. E vorba de peste 400 de locuri de muncă
Un gigant francez închide o fabrică din Polonia și o mută în România. E vorba de peste 400 de locuri de muncă
Producătorul francez de anvelope Michelin, cu afaceri anuale de aproape 30 miliarde euro, va închide fabrica de anvelope pentru camioane grele din Polonia, de la Olsztyn, unde lucrează...
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
De trei ani, prețurile continuă să crească într-un ritm amețitor. Salariile și pensiile, mai puțin. La nivelul UE, țara noastră e pe primul loc la inflație. Inclusiv comparativ cu...
#Moodys, #agentie de rating, #recesiune economica, #Romania, #2009 , #stiri economice