Motive de optimism economic: benzina si case ieftine

Marti, 02 Decembrie 2008, ora 16:13
3387 citiri
Motive de optimism economic: benzina si case ieftine

Economia este intr-o stare proasta. Dar nici chiar atat de proasta incat sa nu remarcam ca exista totusi si motive de bucurie.

Forbes a intocmit o lista a motivelor de bucurie economica, de la pretul scazut al hidrocarburilor la pretul suportabil al caselor, dupa ani intregi de costuri astronomice.

Oamenii nu raman neincrezatori prea mult timp

In octombrie, increderea consumatorilor s-a prabusit pana la un nivel istoric. "Peste sase luni insa, oamenii vor fi foarte adaptabili" sustine Joel Naroff, economist sef la TD Bank. "Oamenii nu raman deprimati pentru atat de mult timp. Lucrurile care erau deprimante nu mai par asa de teribile dupa ce ai trait cu ele timp de sase luni", sustine el.

Rata somajului

In octombrie, rata somajului in SUA, spre exemplu, era de 6,5%. Acest numar va mai scade inainte de a creste. Cu toate acestea, inseamna ca marea majoritate a oamenilor inca mai au o slujba. Acestia vor realiza la un moment dat ca slujba lor nu pleaca nicaieri si vor incepe sa cheltuiasca din nou.

Benzina mai ieftina

Scaderea pretului la benzina si motorina a diminuat temerile privind inflatia. Oamenii sunt inca pesimisti, noteaza Lynn Franco, director al Conference Board Consumer Research Center, insa "asteptarile privind inflatia, care au fost, istoric vorbind, la niveluri ridicate in ultimele luni, au scazut considerabil dupa scaderea pretului la combustibili".

Inflatie mai mica

In noiembrie, scaderea cu un procent a Consumer Price Index, masura inflatiei observata de Bureau of Labor Statistics, a declansat temeri ca economa ar putea intra intr-o perioada de defaltie (ceea ce ar face imposibil pentru companii sa faca bani sau pentru guvern sa isi plateasca datoriile). Donald Kohn, vicepresedintele Federal Reserve, sustine ca Banca urmareste cu atentie situatia, insa riscul deflatiei este "inca mic".

Case pe care ni le permitem

Expertii sustin ca piata imobiliara traverseaza o perioada de "corectie". Caderea pretului la case este o problema serioasa pentru economie, insa daca salariile nu scad dramatic si ratele la credite raman la un nivel stabil, atunci casele vor fi mai usor de cumparat in viitor.

Viitorul va fi mai verde

Organizatia Center for American Progress a publicat in urma cu cateva luni programul "Revenirea verde", care directioneaza investitiile in tehnologie curata si proiecte de infrastructura eficiente din punct de vedere al energiei. O data cu venirea lui Barack Obama la Casa Alba, cativa membri ai CAP vor intra in noua Administratie, asa ca macar cateva parti ale programului se vor regasi in politica noului presedinte.

Maria Ionescu

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#optimism economic, #benzina ieftina, #case ieftine, #Somaj, #energie verde , #stiri economice