Muncitorii polonezi din strainatate ezita sa se intoarca acasa

Miercuri, 22 Octombrie 2008, ora 12:40
1046 citiri
Muncitorii polonezi din strainatate ezita sa se intoarca acasa

Zidarii, instalatorii si chelnerii polonezi sunt primii afectati de criza financiara si de recesiunea din Occident, totusi nu sunt hotarati sa se intoarca in tara de origine.

"Aproape o treime dintre polonezii aflati in Marea Britanie si Irlanda ar putea intra in somaj din cauza crizei financiare", considera profesorul Kristina Iglincka, un consilier al guvernului polonez, specialist in probleme demografice, informeaza AFP.

"Dar nu este sigur ca (acestia - n.red.) se vor intoarce in numar mare in Polonia. Nu avem semnale in acest sens, ca ar reveni din cauza crizei financiare mondiale", a adaugat ea.

Dupa aderarea Poloniei la UE in 2004, polonezii au plecat in numar mare sa lucreze in Occident, in special in insulele britanice, care si-au deschis imediat piata muncii. Mai mult de un milion de polonezi s-ar fi instalat in Marea Britanie, iar altii, tot in numar mare, au plecat in Olanda si tarile nordice.

In Islanda, unde acum cateva saptamani se aflau aproape 15.000 de polonezi, multi si-au facut deja bagajele, fie pentru ca nu mai aveau locuri de munca, fie pentru ca moneda in care erau platiti s-a depreciat, iar salariile au devenit astfel foarte mici.

"De ce sa ramana aici, daca salariul (de 1000 de euro - n.red.) a ajuns aproape identic cu cel din Polonia?", a intrebat tanarul consul polonez la Reijkavik, Michal Sikorski.

El a adaugat ca mai mult de jumatate din polonezii care au plecat sa lucreze in Islanda, in special in domeniul constructiilor, au parasit deja insula. Insa, potrivit lui Sikorski, cei care pleaca nu se intorc neaparat in Polonia, ci merg in Danemarca, Insulele Feroe sau Groenlanda, unde exista santiere si pot munci.

Tentatia de a reveni in Polonia creste, pentru ca locurile de munca devin din ce in ce mai instabile si pentru ca salariile poloneze au crescut, atat in ceea ce priveste valoarea monedei nationale, cat si echivalate in euro. In plus, desi rata oficiala a somajului este in continuare de 9,3%, ofertele de munca sunt numeroase in marile orase in sectorul constructiilor, pentru ca guvernul polonez incearca sa dezvolte infrastructura.

Stanislaw Didusiak, directorul agentiei pentru forta de munca din Tarnow, oras din sud-estul Poloniei, considera ca numarul polonezilor care se intorc din insulele britanice (circa 20 pe saptamana) s-a dublat in 2008 fata de anul trecut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#muncitor, #polonez, #afecta, #evita, #intoarce, #acasa , #stiri economice