Nici BNR nu mai stie daca Romania a iesit sau nu din criza. De ce?

Vineri, 12 Iunie 2009, ora 12:45
2656 citiri
Nici BNR nu mai stie daca Romania a iesit sau nu din criza. De ce?

Cand va iesi Romania din criza? Pentru a raspunde la aceasta intrebare trebuie sa ai acces la ceva mai multe informatii decat are un om simplu si sa ai capacitatea de a face previziuni.

Daca in privinta politicienilor dubiile cu privire la capacitatea lor de anticipare sunt putine, avand in vedere eroarea promulgarii legii de majorare a salariilor profesorilor cu 50% - asumata de Traian Basescu in numele intregii clase politice, in ceea ce ii priveste pe reprezentantii BNR, proiectiile contradictorii sunt practic de neinteles.

In urma cu trei saptamani, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, ne linistea sustinand ca Romania a depasit punctul cel mai de jos al crizei, acesta fiind atins in primul trimestru din acest an.

Intre timp, intregul mers economic pare sa se fi dat peste cap, motiv pentru care reprezentantii BNR estimeaza ca vom atinge punctul cel mai de jos al recesiunii abia in toamna.

"Ceea ce as fi crezut cu ceva timp in urma, faptul ca punctul cel mai jos al recesiunii era in trimestrul al doilea, acum il asteptam in trimestrul al treilea. La inceputul anului, in ianuarie-februarie, chiar incepusem sa fiu putin optimist, deoarece creditarea incepuse sa dea semne de iesire din prapastia din trimestrul al patrulea. Totusi, in luna aprilie exista o aplecare in jos, o decelerare de 1% a creditelor noi acordate companiilor", a spus Eugen Dijmarescu, viceguvernatorul BNR, citat de Ziarul Financiar.

Concret, oficialul BNR se referea la contractia, pentru a doua luna consecutiv, a creditului neguvernamental. In aprilie fata de luna precedenta acesta a scazut cu 1%, pana la valoarea de 200,55 miliarde lei, iar in martie fata de februarie scaderea a fost de 2,1%. In februarie si ianuarie creditul neguvernamental a inregistrat o crestere fata de luna precedenta de 0,2%, respectiv 4,2%, ultima valoare fiind influentata semnificativ de avansul de 7,2% a creditelor in valuta.

Cum se explica diferenta dintre estimari?

Diferenta majora intre spusele celor doi reprezentanti de varf ai BNR apare in special din raportarea la indicatori diferiti. In timp ce Eugen Dijmarescu s-a ghidat in functie de scaderile inregistrate pe partea de creditare din ultima perioada, Mugur Isarescu avea in vedere mai cu seama mersul inflatiei.

"Inca mai cred ca vom avea o recesiune in forma de V si ca am trecut de punctul de jos si ne asteptam sa vedem preturile mergand in jos (...) In ciuda a ceea ce vedeti la televizor, consumul este in continuare sustinut de salariile care au crescut puternic in anii trecuti", declarat la vremea respectiva guvernatorul BNR.

Accelerarea procesului dezinflationist a fost pus de Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii ultimului raport trimestrial asupra inflatiei, pe seama reducerii relative a riscului de depreciere a monedei nationale si contractiei cererii agregate ca urmare a masurilor de limitare a chetuielilor guvernamentale.

Stabilizarea leului este posibila pe fondul ajustarii rapide a dezechilibrului extern, a incheierii acordului cu FMI-UE si a imbunatatirii perceptiei de risc de tara a investitorilor financiari fata de Romania.

Aceasta nu este o scuza, mai cu seama ca seful bancii centrale a mai precizat ca, in opinia sa, criza creditarii a fost depasita si ea, tot in prima parte a acestui an.

La fel de pesimist ca si Eugen Dijmarescu este si fostul ministru al Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Potrivit acestuia, scaderea economica din al doilea si al treilea trimestru ar putea fi mult mai accentuata decat cea din primele trei luni ale anului. Daca in intervalul ianuarie-martie Produsul Intern Brut al tarii a scazut cu 6% fata de perioada similara a anului 2008, in ultimele sase luni Vosganian se asteapta la o contractie de pana la 8-10%.

"In trimestrele doi si trei ne-am putea confrunta cu o scadere si mai severa a economiei datorata scaderii comenzilor din industrie.Contractele din trecut s-au incheiat, iar companiile se regasesc in situatia in care nu mai pot reinnoi aceste contracte", a declarat, joi, Varujan Vosganian, citat de Mediafax.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
Google a anunțat recent o actualizare a termenilor de utilizare pentru platforma YouTube, care interzice explicit folosirea aplicațiilor terțe ce facilitează blocarea reclamelor. Această...
#BNR, #Eugen Dijmarescu, #Varujan Vosganian, #Mugur Isarescu , #stiri economice