Nita: Impozitul pe profitul reinvestit va fi scos de la 1 octombrie

Miercuri, 09 Septembrie 2009, ora 15:30
1531 citiri
Nita: Impozitul pe profitul reinvestit va fi scos de la 1 octombrie
Foto: Arhiva

Ministrul pentru IMM-uri si Mediul de Afaceri, Constantin Nita, a declarat, miercuri, ca impozitul pe profitul reinvestit va fi scos de la 1 octombrie, insa, pentru inceput, aceasta masura va exista doar pe hartie.

Ministrul a adaugat ca intrarea acestuia in vigoare nu presupune ca toate societatile care au profit vor putea sa faca investitii imediat.

"Nu au cum, pentru ca ne referim la un impozit care va trebui platit undeva la sfarsitul anului, deci peste trei luni. O masura de acest gen nu poate sa intre in economie decat peste trei luni, minim", spune Constantin Nita.

Discutiile privind neimpozitarea profitului reinvestit sunt foarte vechi, reprezentantii patronatelor cerand in repetate randuri guvernelor care s-au perindat sa schimbe in acest sens Codul Fiscal.

In 2006, Partidul Conservator a initiat un proiect de lege de modificare a codului respectiv, demers care a primit aviz favorabil un an mai tarziu din partea Comisiilor de industrie din ambele Camere ale Parlamentului.

Neimpozitarea profitului reinvestit ar putea fi introdusa de la inceputul anului viitor, fiind luata in calcul data de 1 ianuarie 2010, a declarat, in iulie, Constantin Nita.

Acesta a mai spus, la acea data ca, in acest an, se astepta la o crestere economica de -6%. Legat de impozitul minim, ministrul Nita a mai precizat ca PSD a prezentat colegilor din coalitie un program de masuri anticriza, printre care se regaseste si eliminarea impozitului minim.

Nita a declarat, recent, ca promovarea legii cu privire la scutirea de impozit pe profitul reinvestit face parte din masurile prioritare ale institutiei.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a anuntat, recent, ca masura privind neimpozitarea profitului reinvestit, care va fi introdusa in noul Cod Fiscal, va fi aplicata incepand cu 2010.

Potrivit presedintelui Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, adoptarea legii privind scutirea de impozit pe profitul reinvestit ar amplifica investitiile a cel putin 30% din IMM-urile din Romania. Potrivit acestuia, intrarea in vigoare a legii amintite ar avea ca prim efect compensarea diminuarii nivelului de creditare, care a scazut considerabil in a doua parte a anului 2008.

De asemenea, Nicolescu a precizat ca scutirea impozitului pe profitul reinvestit va determina, pe langa crearea de noi locuri de munca, infiintarea de noi IMM-uri si stimularea apetitului investitional la firmele care nu o faceau pana in momentul de fata.

Totodata, potrivit lui Nicolescu, scutirea de impozit a profitului reinvestit va contribui semnificativ la cresterea bugetului de stat.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Constantin Nita, #scoatere impozit profit , #stiri economice