Obama: Sectorul financiar isi va micsora ponderea in economia SUA

Duminica, 03 Mai 2009, ora 23:37
1579 citiri
Obama: Sectorul financiar isi va micsora ponderea in economia SUA

Sectorul financiar va reprezenta in viitor o parte mai mica din economia americana, in conditiile in care noile reglementari stabilesc limite mai severe pentru "asumarea masiva de risc", a declarat presedintele SUA, Barack Obama.

Obama, a carui administratie a pus bazele unui set de reforme in sectorul bancar in cadrul eforturilor de a gestiona criza financiara, a spus ca rolul acestei industrii in SUA va fi diferit la sfarsitul actualei recesiuni.

"Ceea ce cred ca se va schimba, ce cred ca a fost o aberatie, este situatia in care profitul companiilor din sectorul financiar avea o pondere atat de mare in profitabilitatea noastra generala in ultimul deceniu", a declarat Obama, pentru New York Times.

"O parte a acestei probleme va fi rezolvata de efectele reglementarilor, care vor inhiba indatorarea masiva si asumarea masiva de riscuri, ce devenisera (practici) atat de comune", a aratat presedintele SUA.

Wall Street va redeveni ce era in ani '70 - '80

Obama a mai spus ca unii someri care s-ar fi indreptat in mod normal spre sectorul financiar se vor reorienta spre alte sectoare economice, cum ar fi ingineria.

"Wall Street va ramane o parte mare, importanta a economiei noastre, insa doar atat cat era in anii 70' si 80'. Nu va mai reprezenta jumatate din economia noastra", a spus Obama. "Nu vrem ca toti absolventii de colegiu cu aptitudini in matematica sa devina traderi de derivative", a adaugat el.

Administratia Obama a propus in martie reforme decisive pentru a reduce asumarile de risc pe Wall Street si a acoperi fisurile la nivel de reglementare, pentru impiedicarea exceselor care au dus la cea mai grava criza de la Marea Depresiune din anii '30.

Obama a mai declarat, in cadrul interviului, ca o reglementare mai buna va contribui la restabilirea increderii in sistemul financiar din SUA.

"Un regim de reglementare mai viguros va contribui, cred, la recastigarea increderii si vom vedea in continuare mult capital global care vrea sa se instaleze in SUA", a mentionat presedintele SUA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Barack Obama economie, #sector financiar importanta, #reconversie profesionala SUA, #Wall Street importanta , #stiri economice