Ziare.com

Orientul Mijlociu, noul taram al oportunitatilor pentru investitori

de Alexandru Toreanik
Duminica, 20 Februarie 2011, ora 08:00

   

Orientul Mijlociu, noul taram al oportunitatilor pentru investitori
Multi investitori raman sceptici cand vine vorba de oportunitatile de afaceri din Orientul Mijlociu din cauza incertitudinilor politice, saraciei si coruptiei. Cativa oameni pariaza, insa, pe o noua generatie de antreprenori care se fac remarcati in tehnologie si inovatie.

Pana acum, doar tinerii si-au creat propriile oportunitati in tarile arabe din Orientul Mijlociu si nordul Africii, dar recompensa poate fi uriasa pentru cei care au destul curaj sa depaseasca instabilitatea, potrivit revistei Fortune.

Cu o populatie de 320 de milioane de locuitori, aproape de doua ori mai mare decat Brazilia, un PIB mai mare decat al Rusiei si Indiei si un PIB pe locuitor de doua ori mai mare decat al Chinei, regiunea are o dinamica remarcabila a pietei. La acestea se adauga o crestere cu 50% a veniturilor in ultimii trei ani si peste 100 de milioane de tineri sub 15 ani care iubesc telefoanele mobile si Internetul.

Potrivit estimarilor, rata de penetrare a telefoanelor mobile va fi de 100% peste trei ani, iar numarul de utilizatori ai retelelor de socializare creste cu 125% in fiecare an. In plus, numarul de absolventi de facultate sau ingineri care incep o afacere este mai mare ca oricand.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Marele avantaj al tinerilor de acolo este ca vor sa aiba o viata mai buna si au o educatie mai buna, dupa cum spune Arif Naqvi, un pakistanez care a creat cel mai mare fond de investitii din tarile emergente. "Acesti tineri antreprenori au aspiratii inalte pentru o viata mai buna si au o educatie mai buna, sunt mai bine conectati, mai constienti din punct de vedere politic, mai nationalisti si demni decat se crede. Drept urmare, vor sa aiba puterea sa isi decida propriul viitor", a declarat acesta.

Si Ahmed Alfi, om de afaceri intors in Egipt dupa 40 de ani, spune ca energia pe care egiptenii au aratat-o in timpul revoltelor sunt baza antreprenoriatului. "Evenimentele le-au dat oamenilor incredere in sine care se va vedea printr-o activitate economica puternica atunci cand situatia se va normaliza", a spus el.

Intors dupa multi ani petrecuti in Silicon Valley este si Usama Fayyad, care a creat si vandut mai multe firme de succes, inclusiv catre Yahoo. Sustinut de guvernul iordanian, el vrea sa ajute 500 de firme locale in urmatorii cinci ani. In opinia lui, exista multiple oportunitati in aceasta regiune, in special din cauza continutului redus in limba araba care este de cel putin zece ori mai mic decat nivelul la care ar trebui sa se afle in functie de numarul de locuitori.

Egiptul are deja 3.700 de firme in IT

Sprijinul investitorilor nici nu putea veni intr-o perioada mai importanta pentru miscarea antreprenoriala. Pana acum, fondatorii si directorii de firme au primit fonduri initiale de la prieteni si familie, dar nu au mai putut sa stranga capitalul necsar pentru dezvoltarea companiei, asa ca cei mai multi dintre ei nu au supravietuit pe piata.

Investitorii si-au concentrat atentia in special asupra Egiptului, o tara cu un sfert din populatia regiunii, cu 20% din numarul de abonamente la telefonia mobila si o rata de penetrare a conexiunilor la internet care a crescut cu 40% in fiecare an in ultimii cinci. Aici exista deja un mediu IT dezvoltat, cu 3.700 de companii si 150.000 de angajati.

Amman, capitala Iordaniei, este un alt oras care atrage investitori in IT datorita tinerilor bine instruiti si costurilor reduse. Aflata in inima regiunii, Iordania este pentru investitori un loc incredibil pentru a porni o afacere datorita stabilitatii politice si legislative si orientarii capitaliste a tarii.

De asemenea, oamenii de afaceri se indreapta si spre Dubai, cel mai clar exemplu al dorintei de a crea ceva in locul in care nu era nimic. "Oricine vine in acest oras poate sa vada si sa simta puterea viziunii si a determinarii. Dupa aia a devenit casa pentru familii si oameni din intreaga lume. Dubai a fost un deschizator de drumuri. A fost primul care a aratat ce poate sa faca aceasta regiune", spune Naqvi, fondatorul celui mai mare fond de investitii din lumea emergenta.

Ideile de afaceri vin, insa, din toate colturile regiunii. Astfel, una dintre cele ma importante firme de animatie isi are sediul la Damasc, in timp din Kuweit vine o alta afecere medie extraordinara - benzile desenate The 99.

Antreprenorii sunt la fel de rapizi ca Internetul

Mediul de afaceri din lumea araba se dezvolta rapid si pentru ca antreprenorii se misca la fel de rapid ca Internetul si nu asteapta sa fie rezolvate problemele politice, economice sau de infrastructura din regiune. Investitorii spun ca noua generatie vede ce se poate face si este dornica sa cunoasca succesul. De aceea, rolul lor nu este doar sa le ofere capital pentru firme, ci trebuie sa le fie si mentori si sa le construiasca un mediu de afaceri.

Google este una dintre companiile globale care a inceput de mai mult timp sa creeze astfel de oportunitati pentru tinerii absolventi si le-a oferit instrumentele necesare pentru a creste continutul local astfel incat sa il faca mai accesibil si mai relevant. Mai mult de 2.000 de tineri au venit la o conferinta organizata in luna decembrie pe aceasta tema, iar cursuri similare se organizeaza in fiecare luna, din Beirut si pana in Maroc.

Totusi, in ciuda progresului si a potentialului, instabilitatea si riscurile raman o problema, asa ca dezvoltarea va avea loc doar daca liderii politici isi vor da seama ca se afla in secolul 21.

Investitorii sunt convinsi, insa, ca regiunea va avea o voce si o identitate care ii va convinge pe oameni sa nu accepte calea violentei si extremismului.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1815 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Unde e adevarul ? s-au "Gura pacatosului ..."

Ma frapat o declaratie tehnica.Orientul Mijlociu,mai bine zis ..Lumea Araba ar avea statistic un PIB pe cap de locuitor ...dublu decit cel al Chinei. Ok ! Dar incongruenta nu se opreste doar la asta.Venitul cetateanului a CRESCUT CU 50% !!!!!!!!in ultimii trei ani.
Aoleu !? si atunci de ce se induce ideea ca SARACIA este endemica in aceste tari ? Si mai grav,de ce o populatie care a cistigat in trei ani cu 50% mai mult ....se razvrateste ? Saraci au existat intodeauna,dar nu muritori de foame,asa cum se intimpla acum in Rominia.Si totusi,rominul care in ultimii doi ani a pierdut 50% din ce cistiga inainte....nu se revolta.
Ce demonstreaza asta ? Simplu ! Ca revoltele sint provocate din exterior,pentru a se pune mina pe NOILE OPORTUNITATI,adica pe PLUSVALOAREA ce se face vizibila. Noii "INVESTISORI" au cam saracit tarile bogate intre ghilimele,si au nevoe sa se extinda acolo unde sint premize economice si spatiu de investitii.
Asa ca Draga Domnule,masa de manevra (tineretul educat in Occident ) este impinsa,indrumata finantata si pregatita de cei ce vor sa smulga "SARMAUA" din miinile unor Dictatori,Regi s-au Seici, prea indestulati si anacronici.
Acum vedeti de ce America si Occidentul.....sint pentru " Schimbari....".

 

Moldoveanule....

....ai observat corect situatia...numai cione nu are ochi nu vede!

INTRE PROMISIUNE ȘI FAPTE ESTE O MARE DIFERENȚĂ.NU S-A FĂCUT ALTCEVA DECIT SĂ SE PUNĂ MINA PE O PIAȚĂ IMENSĂ,UN PAS MARE PENTRU GLOBALIZARE,CU CE EFECTE ,O TRĂIM PE PIELEA NOASTRĂ,CIT ? ,NUMAI DUMNEZEU ȘTIE.CE POATE FACE O PIESĂ INTR-UN MARE ANGRENAJ ?.

Dacă se strică piesa ,se inlocuiește ,și tot așa...........
Cei care au fost plecați afară,cind s-au intors nici pe departe nu s-au comportat ca niște ingeri in afaceri.Ceilalți dintre ei,care nu au abilități in afaceri,au fost puși in funcțiile cele mai importante,direct miniștri,și rezultatele le vedem,sunt cele care ne chinuie astăzi.
Soluția este tot in noi ,cei rămași aici,care știm să o luăm de jos și să ajungem acolo unde dorim și putem.A ne pune speranța in cei care ne-au părăsit la greu,nu este o soluție,de fapt este de datoria noastră să trăim pe circa noastră,soluții externe,gen "las că vin americanii"sau alte planuri externe n-au adus fericire și bunăstare poporului romăn.
Cel mai bine e să ne luăm soarta in miini,pe principiul "prin noi inșine" și "cine muncă ,mincă",că avem o țară așa de bogată și frumoasă,că de aceea și-o doresc alții,o țară unde "iarba crește singură și n-o cosește nimeni",unde oamenii sunt stăpini pe mari suprafețe de pămint(cine avea inainte atita pămint,se numea boier),și sunt considerați săraci,asta numai pentru faptul că nu muncesc pămintul,trăind din ajutoare sociale.Mai avem ceva foarte important in Romănia de azi,democrație și economie de piață și mai ales faptul că nu suntem singuri,avind acces la tot cea a creeat omenirea și a dat Dumnezeu,in mod liber,dar ne trebuie chef de muncă și o conducere pe măsură.
Au apărut urzicile,să mincăm cit mai multe și poate "subțiind"singele va deveni suficient de romănesc-doar vedeți că bunăstarea in Egipt vine cu telefonia mobilă,parcă am trăit și noi aceste "evoluții" și altele asemenea ,fapt ce a dus ca mulți să devină "sclavi fericiți",uitind de munca cimpului și altele asemenea,strict necesare unei dezvoltări normale a societății și luind drumul străinătățurilor in timp ce și-au lăsat gospodăriile in grija nimănui.
"FIE PIINEA CIT DE REA ,TOT MAI BUNĂ-I IN ȚARA MEA !".

NOI,CU NOI !!!.

A investi intr-o zona de risc maxim este mai mult o aventura, decat o initiativa!

Dincolo de posibilul haos ce se poate instaura in unele dintre statele Orientului Mijlociu, apar si probleme legate de religie, cultura, obiceiuri, traditii.
Un om care nu cunoaste relativ bine zona, cu luminile si umbrele ei, risca enorm , angajandu-si averea!

 

Zau ?

Si ce risca "occidentul " ? Citiva gologani dati opozitiei,ca de mu.rit ,m.or tinerii arabi. Daca reusesc,cei mai buni clienti ai bancilor vor fi acesti tineri,antrepenori scoliti.Dar ADEVARATUL PROFIT il vor aduna ......acesti oculti pe care tu ii acuzi de aventurism. In Capitalism este o vorba : Cine nu risca ...nu cistiga ! Culmea ! astia nu risca mai numic dar pot avea un cistig ...fabulos,trecin peste faptul ca nu ei m.or !

in afara de cateva trusturi economice care deja sunt implantate demult acolo , nimeni nu o sa investeasca nici un cent in nordul Africii

----------------

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor