PE amana decontarea fondurilor pentru Romania

Joi, 23 Aprilie 2009, ora 17:47
3519 citiri
PE amana decontarea fondurilor pentru Romania

Parlamentul a votat amanarea acordarii Consiliului a descarcarii de gestiune pentru 2007.

Descarcarea reprezinta aspectul politic al ontrolului bugetului si "elibereaza" institutia vizata de responsabilitatea gestiunii unui exercitiu bugetar la finalul acestuia.

Sunt posibile trei variante: acordarea, amanarea sau refuzarea descarcarii de gestiune.

Majoritatea deputatilor europeni (517 pentru, 41 impotriva si 21 de abtineri) considera ca o parte semnificativa a cheltuielilor administrative au devenit de fapt operationale.

In rezolutia dedicata Comisiei se face referire si la gestionarea fondurilor europene de catre Romania si Bulgaria, precum si la eficacitatea mecanismului de cooperare si verificare.

Fondurile acordate Romaniei au fost suspendate, temporar, dupa ce parlamentarii europeni au cazut de acord, joi, ca si in cazul tarii noastre este nevoie de o clarificare privind managementul si controlul banilor alocati pana in prezent.

Potrivit comunicatului, parlamentarii europeni "sprijina Comisia in ceea ce priveste suspendarea temporara a fondurilor in cazul in care sistemele de gestionare ale unui stat membru nu functioneaza".

Mai mult, Parlamentul afirma ca "nu va asigura in niciun caz fonduri suplimentare de la buget pentru acoperirea deficitului fondului, asa cum a facut in trecut".

Totodata, membrii PE au cerut rapoarte trimestriale care sa clarifice situatia fondurilor, urmand ca, in functie de rezultate, decizia de suspendare sa fie supusa din nou votului in PE, potrivit unui comunicat al Parlamentului European (PE), publicat de www.europarl.europa.eu.

In aceeasi situatie cu Romania se afla si Bulgaria, intrata in Uniunea Europeana tot in ianuarie 2007. Acelasi comunicat mentioneaza ca membrii Comisiei Europene nu au tratat cu seriozitatea necesara pregatirea Romaniei si Bulgariei pentru absorbtia fondurilor europene.

Fata de Bulgaria, Romania va trebui sa includa, in raport, si rezultatele obtinute in urma luptei anticoruptie, se mai arata in comunicat.

Tot joi, parlamentarii europeni au votat amanarea aprobarii bugetului pe 2009 al Consiliului de Ministri al Uniunii Europene, cu 571 de voturi pentru, 41 impotriva si 21 de abtineri.

A.T.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Romania fonduri europene, #fonduri suspendate Romania, #bani europeni Romania , #stiri economice