Petrolul atinge un nou pret record: 129,31 dolari/baril

Marti, 20 Mai 2008, ora 16:28
1274 citiri

Cotatia barilului de petrol a inregistrat, marti, la New York, un nou record absolut, de 129,31 dolari, pe o piata influentata de nivelul considerat scazut al rezervelor de titei, raportat la cererea in crestere, mai ales din partea tarilor emergente, consemneaza AFP.

La doar un sfert de ora dupa deschiderea pietei americane, cotatia barilului de petrol a depasit succesiv nivelul de 128 si 129 de dolari, inregistrand chiar scumpiri cu un cent pe secunda, pana la 129,31 dolari. Cu un an in urma, barilul de petrol fusese cotat cu 65 dolari pe piata new-yorkeza.

Pe piata New York Mercantile Exchange (NYMEX), contractele la termen (futures) pentru petrol cu livrare in iunie, aflate in ultima zi de tranzactionare, au fost cotate la 129,16 dolari, ceea ce inseamna o scumpire cu 2,05 dolari fata nivelul din sedinta de tranzactionare de luni.

"Cu exceptia cazului in care economia americana, prima consumatoare mondiala de energie, intra in recesiune, va fi greu sa asistam la o ieftinire a petrolului anul acesta", a comentat, pentru AFP, un analist de la compania Alaron Trading, Phil Flynn.

Intransigenta Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care refuza sa majoreze plafonul productiei sale de titei, ii determina pe investitori sa cumpere masiv petrol, ca urmare a temerilor ca se va diminua oferta de titei de pe piata.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#pret, #Baril, #petrol record , #stiri economice