Ziare.com

PFA, solutia pentru evitarea impozitului forfetar?

de Teodora Bodeanu
Duminica, 19 Aprilie 2009, ora 07:40

   

PFA, solutia pentru evitarea impozitului forfetar?
In urma introducerii impozitului forfetar, din ce in ce mai multi oameni ar putea fi nevoiti sa obtina autorizatia de persoana fizica autorizata (PFA), pentru a-si primi salariile.

Daca pana acum, pe langa drepturile de autor, angajatii erau, mai mult sau mai putin, fortati sa-si faca o microintreprindere sau sa devina PFA pentru a-si primi salariile, cea din urma modalitate ar putea deveni cea mai populara, avand in vedere noile cheltuieli cu impozitul forfetar.

Potrivit analistilor, aproximativ 100.000 de microintreprinderi isi vor schimba regimul juridic in persoana fizica autorizata.

Motivul? In timp ce o PFA au un impozit de 16 procente din profit si au dreptul deducerii unor cheltuieli, microintreprinderile vor fi nevoite sa plateasca minim 500 de euro pe an, incepand cu 1 mai.

"Introducerea noilor reguli fiscale privind microintreprinderile nu induc o modificare atat de mare a costurilor incat sa conduca la pierderea atractivitatii acestora. Cu toate acestea, PFA a fost, este si va fi mai avantajoasa din punct de vedere al costurilor in cazul serviciilor de consultanta sau de management", a declarat Emilian Duca, tax partner la BDO Conti Tax Advisors, pentru Ziarul Financiar.

PFA-ul are cateva avantaje, printre care se numara calitatea de angajat propriu, fiind asigurate in sistemul public de pensii, asigurari sociale de sanatate sau somaj. De asemenea, la angajarea in cadrul unei alte firme, prin intermediul unor conventii civile, angajatorul poate face economii importante cu salariile.

De asemenea, unele cheltuieli personale, inclusiv mancare, imbracaminte sau medicamente, pot fi inregistrate, reducandu-se impozitele catre stat.

In schimb, dezavantajul poate fi imposibilitatea extinderii afacerii, avand in vedere ca o persoana fizica autorizata nu poate angaja alti oameni. Spre deosebire de un contract individual de munca, prin PFA se cotizeaza mai putin la stat, ceea ce inseamna o valoare mai mica a asigurarilor, inclusiv a celor pentru pensie.

Pentru obtinerea unei autorizatii de persoana fizica autorizata, aveti nevoie de:
- cerere-tip pentru a solicita statului de PFA;

- rezervarea denumirii la oficiul registrului comertului;
- certificat de cazier fiscal;

- actele din care sa rezulte domiciulul de resedinta, in cazul desfasurarii activitatii in alt oras;


- certificat medical, care sa demonstreze ca sunteti apt pentru activitatea declarata, eliberat de medicul de familie sau o unitate sanitara;

- declaratia-tip, pe propria raspundere, ca indepliniti conditiile de functionare (sanitare, sanitar-veterinare, protectia mediului, protectia muncii etc);

- o copie a diplomei de studii sau atestat privind cursurile din domeniul in care veti desfasura activitatea.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6462 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Hristos a Inviat, Hristos a Inviat, Hristos a Inviat!!!mk,

Paste fericit cu bucurie si sanatate tuturor romanilor de la stinga si dreapta Prutului si celor raspindinti in lumea larga, voua si familiilor voastre si sa dea Cel de Sus ca, noi romanii sa redevenim din nou ce am fost odata si chiar mai mult decit atit si sa ne reunim in hotarele Regatului Romaniei Mari. Iar in aceste clipe de sarbatoare sufleteasca sa ciocnim un ou, cu gindul in inimile noastre la eroii acestui incercat pamint ce au cazut la hotare si a celor batjocoriti, schingiuiti si omoriti in temnitele Securitatii si NKVD in anii de teroare comunista, fara jertfa lor suprema noi nu am mai fi axistat astazi ca natiune si ca, stat. Hristos a Inviat, Hristos a Inviat, Hristos a Inviat!

 

curiozitate !

D-le Gelu, am citit mai multe comentarii postate de dvs; personal cred ca sunteti C.T.P.-ul, mare profesionist!,la cata ura razbate din dvs.
PASTE FERICIT, tarane!

A fost o urare intre tarani?

Ca asa reiese din comentariul tau !!!

Fals

Solutia e una singura. Atacata ordonanta la curtea constitutionala. E un abuz de putere si o talharie pe fata. Cerem DEMISIA lui Pogea si a tuturor celor care au contribuit la elaborarea acestei imbecilitati.

 

Intreprinderea Individuala

Cine poate da detalii pentru forfetar la I.I. Din cate stiu nu se plateste. I.I. - ul poate avea angajati.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor