Poate fi redresata economia haitiana?

Vineri, 15 Ianuarie 2010, ora 18:15
1944 citiri
Poate fi redresata economia haitiana?
foto: AFP

Guvernele lumii si asociatiile umanitare si-au unit eforturile in incercarea de a le da o mana de ajutor haitienilor, loviti la inceputul acestei saptamani de un cutremur devastator ce a transformat tara intr-o ruina. Pe masura ce praful se aseaza peste daramaturi si ultimele victime sunt scoase la lumina, salvatorii incep sa realizeze ca seismul a fost doar ultima lovitura aplicata cu brutalitate unei tari aflate deja la pamant.

Dupa ce echipele de salvare isi vor incheia cautarile, iar supravietuitorii vor primi ingrijirile necesare, hrana si un adapost provizoriu, salvatorii veniti in Haiti din intreaga lume, atrasi de suferinta sutelor de mii de sinistrati, vor trebui sa se gandeasca si la refacerea unei tari ruinate cu mult inainte de ziua de marti, 12 ianuarie, arata SmartMoney.com.

Economistii din intreaga lume sunt de acord ca tara are nevoie de ceva mai mult decat de un raspuns de urgenta al comunitatii internationale la criza umanitara provocata de cataclism. Recladirea tarii trebuie sa inceapa cu refacerea infrastructurii, cu redeschiderea drumurilor, podurilor si porturilor.

Satisfacerea celor mai elementare nevoi ale populatiei a reprezentat insa o grava problema si inainte de producerea cataclismului, care nu a facut altceva decat sa mareasca prapastia dintre realitatile haitiene si normalitatea asteptata.

Cele mai urgente probleme vor fi desigur cele sanitare, iar refacerea retelelor de utilitati si reconstruirea spitalelor vor avea prioritate in fata oricarui alt proiect. Dupa asigurarea unor standarde elementare de viata, populatia trebuie ajutata sa iasa din saracia crunta ce chinuia tara si inaintea cutremurului.

Oamenii se vor ajuta singuri, cu conditia sa aiba la dispozitie instrumentele necesare, ce pot fi obtinute printr-o reforma institutionala, prin asigurara drepturilor de proprietate, de asociere si a altor libertati cetatenesti, fara de care economia nu va putea fi relansata.

Reforma presupune si renuntarea la vechile practici paguboase, cum ar fi si risipirea inutila a banului public sau deturnarea ajutoarelor internationale si a investitiilor catre conturile catorva lideri, in detrimentul populatiei, lasata sa se zbata la limita subzistentei.

Economia haitiana are nevoie de infuzii masive de capital, insa toti acesti bani trebuie sa intre direct in piata, sub forma unor investitii straine. Sectoarele care au reusit sa urneasca in ultimii cinci ani economia sunt turismul, agricultura si industria producatoare de textile, acestea fiind principalele zone in care ar trebui concentrate investitiile externe.

Acest proces va fi unul anevoios, de lunga durata, iar dependenta de banii veniti din afara tarii va incetini, din pacate, reconstructia capitalei Port-au-Prince si a intregii tari, avertizeaza specialistii.

In plan extern, analistii economici nu cred ca dezastrul din Haiti va avea un impact major asupra economiilor vecine sau a partenerilor comerciali traditionali, avand in vedere ca nivelul schimburilor economice era ridicol de mic si inainte de producerea catastrofei.

De fapt, cei care vor avea de suferit sunt tot haitienii, pentru ca si dupa reconstructia tarii, investitorii nu se vor grabi sa toarne bani in Port-au-Prince, al carui grad de risc a sarit din toate graficele economistilor.

Chiar si asa, pentru a depasi problemele economice, Haiti are mare nevoie de stabilitate politica, in vremuri in care acesta pare tot mai greu de obtinut. Pentru a invinge greutatile enorme si a o lua de la capat, oamenii au neaparata nevoie de o conducere coerenta a tarii, care sa scoata societatea din impas si nu sa-i agraveze problemele.

Din nefericire, stabilitatea politica poate fi obtinuta in ani de zile, la fel ca si refacerea tarii, in timp ce haitienii au pierdut totul in doar cateva clipe.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#cutremur Haiti 2010, #ajutor sinistrati Haiti, #refacerea economica Haiti , #stiri economice