Ziare.com

Pogea sustine ca deficitul se va reduce in 2009 de la 4% la 1,7% din PIB

Sambata, 20 Decembrie 2008, ora 11:24

   

Pogea sustine ca deficitul se va reduce in 2009 de la 4% la 1,7% din PIB
Ministrul desemnat al Finantelor, Gheorghe Pogea, sustine ca viitorul Guvern vrea sa reduca deficitul bugetar de la 4% din PIB in acest an, la 1,7% in 2009.

Analistii sustin ca acest lucru s-ar putea realiza intr-un singur fel, mai precis prin reduceri de pensii si salarii, scrie Ziua.

"Intentionam sa reducem in mod drastic deficitul bugetar, de la circa 4% din PIB in acest an. Criza nu mai poate astepta", a afirmat Pogea, citat de Reuters.

Cheltuielile publice vor fi reduse semnificativ, iar noul Guvern va favoriza numai costurile legate de investitii, a spus el.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Numai ca lucrurile se vad altfel de la minister. Facilitatile fiscale, reducerea TVA si alocarile suplimentare pentru sanatate, educatie, pensia minima, prevazute in varianta intermediara a programului de guvernare PDL-PSD, vor duce la un deficit bugetar de 6% din PIB anul viitor, in opinia actualului ministrul al Finantelor, Varujan Vosganian.

Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru declara, recent, ca, asa cum este planificat in prezent bugetul pe 2009, deficitul sectorului public ar ajunge la 6,3% din produsul intern brut (PIB).

"Dupa adoptarea planului fiscal pe 2009, au fost deja planificate masuri fiscale care ar produce un deficit bugetar de 6,3% din PIB, in conditiile in care si cresterea economica luata in calcul de Guvern pentru 2009 este de 6%", a precizat Croitoru.

Exista insa o posibilitate ca viitorul Guvern sa ajunga la ambitioasa tinta de 1,7% din PIB a deficitului bugetar.

Economistul senior al ING Bank Romania, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc ne-a declarat ca, la modul in care este alcatuit bugetul pentru anul viitor, acest lucru se poate realiza prin taieri de salarii si pensii, o masura pe care nu o considera oportuna. Chiar daca isi propune sa nu mai creasca salariile profesorilor si sa nu mai majoreze pensiile, nu se poate obtine un deficit mai scazut de 3% din PIB.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1186 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Daca formula actuala de guvern va trece , veti vedea ca Pogea se va tine de cuvant !

Vom avea in sfarsit niste finante croite pe meserie . Sunt curios in cat timp cetateanul va fi ridicat la rangul pe care il merita .
Si mai sper ca se va respecta promisiunea lui Stolojan de a taia cca 100 de taxe care consuma timpul nostru si costa mai mult decat se strange !
Sunt curios cate "agentii" vor mai ramane .

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor