Politicienii, responabili de instabilitatea economica

Marti, 09 Februarie 2010, ora 12:07
1808 citiri
Politicienii, responabili de instabilitatea economica
Foto: Africaheritagerivonia

De la criza datoriilor din sudul Europei la reforma bancara din Statele Unite, politica s-a dovedit principala cauza a instabilitatii economice de pe pietele occidentale, in acest an, un lucru asociat, pana acum, doar cu tarile emergente.

Chiar de la inceputul lui 2010, investitorii s-au uitat atent la miscarile politice pentru a decide daca vor investi sau nu intr-o anumita regiune, iar aceasta tendinta se va mentine, sunt de parere analistii internationali.

Totul a inceput in 2008, cand politicienii au hotarat sa nu salveze banca Lehman Brothers de la faliment, iar, apoi, in cadrul summit-ului G20, s-a decis lansarea unor pachete de stimuli financiari, aceste momente avand un impact profund asupra pietelor.

Insa lucrurile stau diferit acum. In 2008 - 2009, deciziile politice au dat tonul activitatii economice in urmatoarele luni, iar, in prezent, stirile despre evenimentele politice influenteaza miscarile pe termen scurt, dar si strategiile pe termen lung.

Astfel, a devenit imposibil sa estimezi valoarea unor actiuni pe bursa, fara sa iei in calcul deciziile luate de presedintele american, Barack Obama, de a impune noi taxe si masuri.

De exemplu, cand Obama a anuntat o reforma a institutiilor bancare, in luna ianuarie, bursa americana a scazut cu 4% in numai doua zile.

Politica a dat peste cap si economia din Europa. Investitorii se uita cu atentie la tarile cu datorii si deficite imense, precum Grecia, Portugalia, Spania, Italia si Irlanda, pentru a vedea daca guvernele respective vor fi in stare sa taie cheltuielile fara a provoca miscari sociale.

Nu in ultimul rand, in luna iunie se vor tine alegeri parlamentare, iar lira sterlina va oscila, probabil, in functie de sondajele de opinie.

Mai multi analisti, citati de Reuters, cred ca intrarea in incapacitate de plata a tarilor din vestul Europei sau destramarea zonei euro sunt improbabile, insa activele din Grecia, Spania si Portugalia vor avea de suferit din cauza problemelor politice.

"Politica va fi un factor determinant al volatilitatii. Daca nu va place volatilitatea, nu vreti sa fiti pe aceste piete. Insa, daca va place, se pot face - sau pierde - foarte multi bani aici", a spus Alastair Newton, director si analist politic la Nomura.

Acest lucru inseamna ca investitorii nu se mai pot baza doar pe modelele economice, fiind nevoiti sa vina in pietele respective si sa experimenteze pe propria piele.

De asemenea, ochii investitorilor sunt atintiti si asupra economiilor emergente. Situatia politica din mai multe tari central si est europene - in special in Ungaria, Letonia si Ucraina, unde sunt alegeri in acest an - ar putea pune in pericol contractele pe care acestea le au cu Fondul Monetar International si ar putea provoca noi crize, care s-ar intinde si in afara granitelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#probleme politice economie, #incapacitate plata Grecia, #taxa banci SUA, #Barack Obama banci , #stiri economice