Polonia: Secretul statului neafectat de criza economica

Vineri, 12 Martie 2010, ora 18:10
6683 citiri
Polonia: Secretul statului neafectat de criza economica
Foto: Daylife

Intr-o Europa in care criza a lovit chiar si in statele care erau candva considerate ca avand cele mai stabile economii, Polonia da o lectie de supravietuire financiara, devenind chiar un model de crestere economica.

Polonia creeaza impresia ca se razbuna, avand in vedere ca, in 2004, an in care s-a alaturat Uniunii Europene (UE), economia sa era destul de slabita. Astazi, aceasta tara este cel mai bun "elev" din UE, Polonia fiind singura care se poate lauda cu o crestere pozitiva (+1,7%) in 2009.

Pe o harta UE aproape integral de culoare rosie, semn al crizei economice, exceptie face "insula verde": Polonia. Aceasta tara se poate lauda ca a depasit alte tari, inclusiv in cadrul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Economistii au pareri impartite cu privire la cifrele economiei poloneze. Daca unii spun ca este vorda de noroc, pentru altii acest succes apartine guvernului, care, in 2008, a fost capabil sa gestioneze criza financiara internationala "cu sange rece", refuzand planul de relansare economica, "un sfat venit din toate partile", reusind sa "dea incredere oamenilor", dupa cum a declarat ministrul Economiei, Waldemar Pawlak.

Un lucru este sigur: chiar si redus la jumatate comparativ cu anul precedent, consumul a continuat sa stimuleze cresterea economica a tarii. Cu 38 de milioane de locuitori, Polonia are, intr-adevar, o piata uriasa. Mai putin deschisa decat vecinii sai, dar mai putin dependenta de exporturi, Polonia are o economie puternica, diversificata, ceea ce a ajutat-o sa nu se confrunte cu incetinirea dramatica care a afectat comertul mondial.

"Aici, o criza nu este vazuta ca inevitabila. Oamenii isi amintesc de zilele in care nu aveau nimic si stiu cum sa economiseasca. De indata ce am intrat in criza financiara, problema salariilor, care a fost pe ordinea de zi, a fost pusa pe balanta de catre sindicate. O atitudine de neimaginat in Franta", a declarat Francois Colombie, presedinte al Auchan pentru Polonia si Rusia, pentru Le Monde.

Realizarile prezente ale Poloniei vin sa compenseze lipsurile erei comuniste. "Polonia este una dintre tarile cele mai sarace din UE, in ciuda cresterii continue de ani de zile. Acest "efect de redresare", combinat cu dimensiunea tarii, sunt cateva dintre explicatiile majore ale performantelor sale actuale", sustine Rafal Kierzenkowski, economist la OCDE.

Spre Grecia sau spre Polonia?

Faptul ca aceasta tara nu face parte din zona euro este vazut ca un avantaj. Incepand cu anul 2000, autoritatile au lasat moneda nationala, zlotul polonez, sa aiba un curs variabil, facand exporturile mai competitive in timpul crizei, in special cele de automobile marcile Fiat si Ford, care sunt fabricate aici. In plus, Polonia a beneficiat enorm de pe urma primelor de casare din Germania si Franta.

Anul 2015 este noul termen stabilit de catre autoritati pentru a intra in zona euro. "Nu avem nicio graba. Exemplul Greciei ne facem sa reflectam la acest lucru. Nimic nu ne obliga. Trebuie sa gasim momentul potrivit", spune Pawlak.

Pentru moment, Polonia se confrunta cu provocari serioase. Deficitul bugetar este una dintre ele: in 2009, acesta a ajuns la 7,2% din PIB (fata de 3%, permis de a Pactului european de Stabilitate).

Rata somajului a crescut din nou, incepand cu 2008. Aceasta s-a situat la 8,9%, conform Eurostat (dar 12,8% in conformitate cu statisticile poloneze), si uneori chiar mai mare de 15%, in unele orase. Aceasta situatie se inregistreaza, de exemplu, in Lapy, un oras de 20.000 de locuitori in nord-estul tarii. "Toti locuitorii erau angajati la o singura companie de renovare de vagoane de tren, iar compania a dat faliment anul trecut," marturiseste Niklewicz Konrad, un jurnalist la ziarul Wyborcza.

Piata romaneasca invadata de mobila din Polonia

Starea dezastruoasa a infrastructurii este o alta problema, Polonia avand drumuri vechi, confruntandu-se cu lipsa de autostrazi si linii de cale ferata. Bruxelles-ul i-a acordat, insa, Poloniei 67,3 miliarde de euro in 2009, bani ce vor fi investiti in dezvoltarea tarii, pana in 2013.

In ciuda tuturor obstacolelor, polonezii sunt optimisti. Doua evenimente ii determina sa priveasca inainte cu incredere. In a doua jumatate a anului 2011, tara isi asuma presedintia UE, iar, in iunie 2012, Polonia va fi co-organizator (alaturi de Ucraina) al Campionatului European de Fotbal.

Dintre toate statele membre ale UE, Polonia este cel in care identitatea europeana este cea mai ridicata. Pentru Philippe Rusin, director executiv al Centrului de civilizatie franceza din Varsovia, tinerii polonezi sunt cu adevarat "apropiati de Europa". Acum, in calitate de membru al NATO si UE, Polonia spune ca se simte in siguranta pentru prima data in istoria sa.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#economie Polonia, #Plonia criza, #crester economica Polonia , #stiri economice