Presa internationala: Bancile germane detin active toxice de aproape un trilion

Luni, 27 Aprilie 2009, ora 08:45
1254 citiri
Presa internationala: Bancile germane detin active toxice de aproape un trilion

Un cotidian german a publicat o lista apartinand unei companii de analiza financiara, lista care arata ca bancile germane detin active toxice in valoare de 816 miliarde euro.

Conform listei respective, printre bancile cu problemele cele mai mari legate de credite si bunuri se gasesc Hypo Real Estate, Commerzbank dar si cateva banci de stat, informeaza Deutsche Welle.

Activele toxice ale Commerzbank totlaizeaza 101 miliarde euro, cu 49 de miliarde venite impreuna cu recenta achizitie a Dresdner Bank. Hypo Real Estate, care se gaseste in situatia de a fi preluata in proportie de 90 de procente de catre statul german, are, in registrele sale contabile, active toxice in valoare de 268 miliarde de euro.

Intr-o declaratie pentru Reuters ministrul german de finante, Peer Steinbrueck, a explicat ca nu se poate trage nicio concluzie in baza cifrelor de pe lista respectiva. Steinbrueck a mai adaugat ca publicarea respectivei liste "nu este amuzanta" si ca este un fapt "regretabil".

Grupul de supraveghere financiara BaFin, cel de la care lista a plecat inspre presa, a deschis o investigatie interna pentru a afla cine se gaseste in spatele gestului.

BaFin a mai adaugat ca situatia unora dintre bancile de pe lista s-a schimbat de la momentul alcatuirii listei si pana cand aceasta a fost facuta publica, precizand ca informatiile din lista sunt de la sfarsitul lui februarie.

Lista contine si banci germane de stat printre cele incarcate cu active toxice. Ministrul german de finante urmeaza sa se intalneasca cu guvernatorii landurilor pentru a discuta mmodul de rezolvare a activelor toxice.

Sunt prefigurate doua posibile moduri de a rezolva problema. Primul presupune reevaluarea activelor toxice prin intermediul unei a treia parti, neutre, iar celalt mod consta in preluarea respectivelor active si in oferirea de catre stat a unor garantii pentru creditele acordate de catre bancile respective.

20% din fondurile speculative din Asia s-au inchis

Aproape 20 de procente din numarul fondurilor speculative asiatice s-au inchis in martie, in conditiile in care costurile operationale s-au marit, fapt ce a lovit fondurile mai mici, conform Bloomberg.

In 2008 au fost infiintate 129 de astfel de fonduri in regiune, numar maxim in ultimii 8 ani si dublu fata de anul anterior. Segmentul de afaceri al fondurilor speculative este afectat la nivel global, in conditiile in care au suferit o pierdere medie de 19 procente anul trecut iar investitorii au retras 155 miliarde de dolari.

Pe fondul scaderii profitului, fondurile se lupta, de asemenea, pentru imbunatatirea mamangementului riscului astfel incat sa poata mentine investitorii pe care ii mai au.

Retragerea investitorilor, intr-o masura mai mare decat scaderea profiturilor, a determinat o rata ridicata de inchidere a fondurilor speculative incepand cu septembrie, anul trecut.

Clientii au retras aproape 24 miliarde dolari din fondurile asiatice anul trecut. Fondurile speculative asiatice au pierdut 21 de procente din valoarea unitatii de fond, pe parcursul anului trecut

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#Frankfurt, #banci, #active toxice, #criza financiara, #fond speculativ , #stiri economice