Presa internationala: China a contractat un nou tip de avion comercial

Marti, 22 Decembrie 2009, ora 08:55
1632 citiri
Presa internationala: China a contractat un nou tip de avion comercial

Grupul francez de constructii aerospatale si defensive, Safran, si conglomeratul american General Electric au facut o tranzactie de mai multe miliarde de dolari, avand ca obiect furnizarea catre China a motoarelor pentru nou tip de avion pentru pasageri.

C919 - avionul de pasageri chinez construit de compania Commercial Aircraft Corporation of China (COMAC), companie detinuta majortar de stat, - urmeaza sa fie dat in uz public in 2016 si reprezinta viitorul competitor al actualelor avioane de pasageri Airbus A320 si Boeing 737, informeaza AFP.

Presedintele Safran, Jean-Paul Herteman, a decarat ca prezentul contract urmeaza sa fie semnat saptamana aceasta, in timpul unei vizite oficiale a primului ministru francez, Francois Fillon, in China, si va avea o valoare initiala de 5 miliarde de dolari, atat pentru Safran cat si pentru GE.

Grupul francez si gigantul american, care impreuna opereaza compania internationala CFM, sunt parteneri din 1974, avand drept Airbus si Boeing printre clienti.

"Acesta este un contract semnificativ", a explicat Hereman pentru reporteri, adaugand ca valoarea acestuia in 30 de ani ar putea ajunge la 30 de miliarde de dolari.

C919, care va avea o capacitate de maxim 190 de locuri, va fi echipat cu motoare Leap X, ultimul tip de motor dezvoltat de Safran si GE. Pe langa motoare, cele doua companii vor furniza si lacasele acestora.

Tranzactia urmeaza sa creeze intre 8.000 si 10.000 de locuri de munca directe in Franta si de trei ori acest numar pentru diverse companii sub-contractate, a declarat Herteman.

Companiile partenere cerceteaza posibilitatea de a stabili o linie de asamblare direct in China, aducand astfel beneficii si contractorilor, prin crearea de noi locuri de munca.

"Piata chineza va reprezenta 20 de procente din piata globala de aviatie in urmatorii 20 de ani", si-a declarat Hertman optimismul.

COMAC, compania chineza de stat, s-a infiintat in 2008 avand ca principal obiectiv aducerea Chinei in piata de aeronave, ca principal jucator pe scena globala, care sa poata concura cu avioanele produse de Airbus si Boeing.

Rapoartele media chineze estimeaza ca necesitatile Chinei pana in 2020 vor fi de 1600 de avioane pentru pasageri noi, urmand ca pana in 2050 numarul acestora sa creasca pana la 3000.

COMAC comercializeaza in prezent ARJ21, primul avion regional al Chinei, cu o capacitate de 90 de locuri.

Economia chineza inregistreaza de multi ani cresteri spectaculoase, realizand in 2009 performanta de a trage dupa sine economia globala aflata in recesiune generalizata, urmare a crizei financiare. Contractarea de noi avioane face parte din programul pentru infrastructura demarat de guvernul chinez in 2009, ca rapuns la imposibilitatea sectorului semi-privat din China de a sustine cresterea economica.

Miza declarata a programului de stimuli economici a fost dezvoltarea infrastructurii, construirea de noi locuinte, investitii publice dar si construirea unei ni infrastructuri de transport.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#crestere economica China, #avion comercial China, #efecte criza mondiala , #stiri economice