Presa internationala: China respinge criticile legate de manipularea propriei monede

Luni, 15 Martie 2010, ora 09:48
1651 citiri
Presa internationala: China respinge criticile legate de manipularea propriei monede

Premierul chinez, Wen Jiabao, a avertizat comunitatea internationala ca presiunile asupra Chinei in privinta politicii monetare reprezinta atitudini protectioniste fata de propriile economii, precizand totodata ca nu considera ca yuanul, moneda chineza, este sub-evaluata.

Congresul National Popular s-a inchis in Beijing cu un raport al premierului Wen in care acesta solicita noi masuri pentru a inlatura diferentele sociale puternice care se formeaza, informeaza Financial Times.

Wen a declarat ca in China se va continua reformarea sistemului monetar. Insa a respins puternic presiunea internationala asupra nivelului ratei de schimb, care a devenit un punct constat in discutiile bilaterale cu Statele Unite.

Vorbind la finalul Congresului National Popular, acesta a mai adaugat ca tara sa este in continuare foarte ingrijorata cu privire la investitiile pe care le-a facut in olari americani.

"Moneda chineza nu este sub-evaluata", e explicat Wen la inchiderea intalnirii anuale a legislativului chinez. "Ne opunem atitudinii generale a tuturor tarilor de a arata cu degetul una catre alta sau de a adopta masuri puternice pentru a forta alte natiuni sa-si aprecieze propriile monede".

Wen a mai declarat ca intelege ca aceste tari doresc sa-si mareasca exporturile insa considera ca acestea n-ar trebui sa se bazeze pe ceea ce el considera a fi protectionism.

"Ceea ce eu nu inteleg este deprecierea propriei monede si incercarea de a pune presiune pe monedele altor tari pentru ca acestea sa se aprecieze, in scopul de a creste exporturile. Din punctul meu de vedere, acesta este protectionism", a declarat premierul chinez.

Moneda chineza a fost legata ca valoare de dolarul american inca de la mijlocul lui 2008, fapt care, explica oficialii de la Beijing, a adus stabilitate in economia internationala, in timpul crizei financiare.

Totusi, presiunile internationale pe China, pentru ca aceasta sa permita intarirea propriei monede sunt in crestere, in special din partea Statelor Unite unde Trezoreria americana trebuie sa decida pana in aprilie daca va impune pentru China eticheta de "manipulator de moneda".

Cu toate ca exista consecinte slabe ale unei astfel de acuze, analistii considera ca aceasta miscare ar putea determina sanctiuni comerciale din partea Chinei.

Wen a insistat pe faptul ca aproape jumatate din exporturile Chinei sunt produse procesate - componentele importate sunt asamblate la fabrici din China - iar 60 de procente dintre acestea sunt efectuate de catre companii straine sau asocieri in care unul dintre parteneri este strain.

"Daca restrictionati comertul cu China, va afectati propriile companii", a explcat clar Wen.

Oficialitatile chineze au deteminat multa ingrijorare in pietele financiare anul trecut cand si-au exprimat ingrijorarea in privinta detinerilor in dolari americani. "Eram foarte ingrijorati la momentul respectiv din cauza lipsei de stabilitate a dolarului american, suntem in continuare foarte ingrijorati din aceeasi cauza", a declarat Wen.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei sale de gaming, PlayStation 5 Pro, care ar urma să ajungă pe piață până la finalul acestui an. Noua consolă va...
#apreciere moneda chineza, #critici internationale China, #conflict China SUA, #efecte recesiune globala , #stiri economice