Presa internationala - China si SUA, in conflict din cauza... ghearelor de pui

Luni, 08 Februarie 2010, ora 09:29
3323 citiri
Presa internationala - China si SUA, in conflict din cauza... ghearelor de pui

China va impune impozite marite produselor pe baza de pui, importate din Statele Unite, fapt ce va agrava si mai tare relatia comerciala agonizanta dintre cele doua tari si, cel mai important, va afecta una dintre foarte putinele industrii americane care reuseste sa exporte, in continuare, in China, in mod profitabil.

Investigatia ministerului comertului chinez, care a facut acest anunt, a dovedit faptul ca produsele de pui comercializate de companiile americane aveau preturi la niveluri suficient de mici incat sa anuleze concurenta, informeaza Reuters.

Noile tarife au fost anuntate la o zi dupa ce China a solicitat Oficiului Mondial de Comert (OMC) ridicarea tarifelor impuse de catre Uniunea Europeana asupra pantofilor produsi in China. Aceasta a fost ultima dintr-un set de masuri si conflicte ce demonstreaza incercarile Chinei de a mentine pietele deschise si de a-si pastra partenerii comerciali unde poate exporta.

Statele Unite sunt angajate intr-o serie de dispute comerciale, in special cu privire la valoarea reala a monedei chineze, cu presedintele Obama facand public saptamana trecuta faptul ca producatorii americani se plang de faptul ca nu pot face nicicum fata preturilor produselor chineze. Yuanul, moneda chineza, este denominata in dolari si este mentinuta intr-un curs de schimb fix fata de moneda americana.

Mentinerea yuanului la un nivel scazut, in mod artificial, de catre autoritatile financiare chineze, cu ajutorul enormelor rezerve valutare, mentinute in cea mai mare parte tot in dolari americani, permite exportatorilor chinezi sa ofere preturi foarte mici la produsele lor, in comparatie cu producatorii din tarile occidentale.

Aripile si ghearele de pui, lipsite de valoare pe piata americana, sunt considerate o delicatesa pe piata din sudul Chinei. De asemenea, multi producatori avicoli se bazeaza pe China pentru a-si mari profiturile.

"Aripile si ghearele de pui nu sunt dorite in Statele Unite si, ca urmare, sunt vandute in China, la preturi de nimic", a declarat Wang Xiulin, presedinte al Chinese Poultry Association.

"De peste 10 ani Statele Unite au trimis mari cantitati de pui catre piata chineza, afectand producatorii de aici. Anul trecut industria avicola chineza a fost atat de afectata, incat am solicitat aceasta investigatie", a mai declarat comerciantul chinez, in conditiile in care solictarile producatorilor avicoli au venit intr-un moment optim pentru ca autoritatile chineze sa raspunda cu acelasi tip de masura partenerilor occidentali.

Noile tarife pe care China intentioneaza sa le impuna produselor avicole americane, care acopera peste trei sferturi din necesarul de import al Chinei, ar putea marca finalul acestei colaborari comerciale.

Aripile si ghearele de pui se vand in Statele Unite cu aproximativ 2 centi pe jumatate de kilogram, in vreme ce in China ajung pana la preturi de 42 de centi pe jumatate de kilogram.

O taxa pe importuri de 500 yuani pe tona si inca 13% TVA ar insemna ca produsele avicole amercane sa intre pe piata chineza la 54 centi pe jumatatea de kilogram, in comparatie cu nivelul de 76 de centi la care scot pe piata producatorii chinezi.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#conflict comercial, #relatii SUA China, #efecte recesiune globala , #stiri economice