Presa internationala - Cifrele economiei chineze, la niveluri ingrijorator de mari

Joi, 11 Martie 2010, ora 11:39
2154 citiri
Presa internationala - Cifrele economiei chineze, la niveluri ingrijorator de mari
Foto: Arhiva

Inflatia in China a atins maximul din ultimele 16 luni, productia industriala a crescut si noile credite acordate au depasit estimarile analistilor, marind presiunea pusa pe autoritati pentru slabirea nivelului de stimuli economici.

Preturile de consum au crescut, in februarie, cu 2,7 procente fata de perioada similara a anului trecut, usor peste cele 2,5 procente din estimarea medie facuta de analistii economici. Factorii sezonieri, printre care si sarbatorirea Anului Nou chinezesc, s-ar putea sa fi contribuit la cresterea preturilor, informeaza Bloomberg.

Productia a crescut cu 20,7%, in primele doua luni ale lui 2010, nivelul maxim atins in ultimii 5 ani.

Premierul chinez, Wen Jiabao, are o tinta a inflatiei in jurul a 3 procente, dupa ce bancile au inecat in lichiditate sistemul financiar, astfel incat sa anuleze efectele resimtite in urma recesiunii globale. Produsul intern brut a crescut cu 10,7 procente in ultimul trimestru, iar guvernatorul bancii centrale, Zhou Xiaochuan, a declarat, pe 6 martie, ca politicile anticriza, inclusiv legarea yuanului de dolar, trebuie sa se incheie la un moment dat.

"Inflatia ar putea ajunge pana la 3 procente pana in aprilie, fapt ce ar determina restrangeri monetare mult mai puternice", a explicat Dariusz Kowalczyk, strateg pe investitii la SJS Markets in Hong Kong. Acesta mai considera ca dobanzile de referinta pentru yuan vor fi crescute, cel mai devreme, luna aceasta.

Actiunile in regiune au inregistrat deprecieri, reflectand sensibilitatea expansiunii economice, din Australia pana in Coreea de Sud, sensibilitate fata de orice posibila corectare a politicii monetare in China care ar avea ca efect imediat o criza a lichditatii resimita imediat pe toate pietele asiatice si nu numai.

Noile imprumuturi au atins un nivel de 700 de miliarde yuani (100 de miliarde de dolari) in februarie, se arata in cifrele facute publice de catre banca centrala chineza. Aceasta cifra, comparata cu cea de 1.39 de trilioane de yuani (200 de miliarde de dolari) in prima luna a anului, arata clar o restrangere a politicilor monetare ale Chinei.

M2, o masura a nivelului atins de masa monetara, a crescut cu 25,5 procente, prin comparatie cu o crestere de 26% in ianuarie. Oficialii guvernamentali si-au propus o crestere de 17 la suta a masei monetare M2 pentru anul acesta.

Vanzarile cu amanuntul au crescut cu 17,9 procente, in primele doua luni, fata de anul anterior, iar investitiile in active fixe din zonele urbane au crescut cu 26,6%.

De multe ori economistii iau in calcul impreuna cifrele din ianuarie si din februarie, pentru a elimina posibilele erori cauzate de Anul Nou Chinezesc, care se sarbatoreste o saptmana. Cifrele economice din China sunt toate in crestere puternica pe o baza anuala, dat fiind faptul ca, in urma cu un an, economia chineza era puternic afectata de criza globala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
#economie China, #revenire economica Asia, #efecte recesiune globala , #stiri economice