Presa internationala: Cresterea economica a Chinei incetineste

Marti, 11 August 2009, ora 09:53
887 citiri
Presa internationala: Cresterea economica a Chinei incetineste

Exporturile in China si creditarea au scazut in iulie iar nivelul productiei industriale a crescut sub asteptari, punand presiuni suplimentare pe factorii de decizie, astfel incat acestia sa mentina cheltuielile stimulative economic, cheltuieli care determina cresterea celei de-a treia economii a lumii.

Exporturile au scazut cu 23 de procente fata de anul anterior iar productia industriala a castigat doar 10.8 procente, se arata in statisticile Biroului de Statitstia chinez, citat de Bloomberg.

Noile credite acordate au scazut la 355.9 miliarde yuani (52 miliarde dolari), ceea ce reprezinta mai putin de un sfert din suma acordata cu o luna mai devreme, in iunie.

China isi va mentine politica monetara "moderat de relaxata" si stimulii fiscali "proactivi" pentru a compensa prin cheltuielile domestice scaderea exporturilor si supracapacitarea industriala, conform declaratiilor premierului chinez Wen Jiabao.

Guvernul incearca sa evite formarea unor baloane speculative in pietele bursiere si imobiliara, dar si in piata asigurarii creditelor neperformante dupa ce nivelul de creditare in prima jumatate a anului a atins 1.1 trilioane dolari, ceea ce a determinat o crestere economica de 7.9 procente in cel de-al doilea trimestru.

"Exista un element de fragilitate in aceasta revenire", explica Glenn Maguire, economist sef la Societe Generale in Hong Kong. "Guvernul are nevoie de o politica monetara relaxata si adecvata situatiei".

Investitiile urbane in mijloace fixe au crescut in iulie, pentru a saptea luna consecutiv, cu 32.9 procente, rata de crestere fiind mai mica decat de din iunie, de 33.6 procente si mai mica decat cea estimata, de 34 procente.

"Nivelul investitiilor urbane in mijloace fixa este ingrijorator pentru ca investitiile sponsorizate de guvern reprezinta un pilon al refacerii economice", a explicat Tao Dong, economist sef la Credit Suisse AG, in Hong Kong. "Aceste cifre indica amanarea cresterilor agresive; economia incetineste un pic".

Declinul in exporturi corespunde estimarilor analistilor si este al treilea de acest fel de cand livrarile Chinei au inceput sa scada in noiembrie, anul trecut. Importurile au scazut cu 14.9 procente, determinand un surplus comercial de 10.63 miliarde dolari.

Nivelul de creditare din iulie este cel mai scazut din toata perioada care incepe in noiembrie anul trecut cand guvernul chinez a limitat acordarea de credite si a impus bancilor un pachet de sprijin in valoare de 4 trilioane yuani. Nivelul atins in unie a fost mult sub estimarile economistilor.

UBS AG a explicat, intr-o nota din 31 iulie, ca nivelul actual de creditare al Chinei din prima jumatate a anului nu este "nici sustenabil, nici necesar".

Noi credite, intre 300 si 400 miliarde yuani pe luna in cea de-a doua jumatate a anului, ar trebui sa fie mai mult decat necesare pentru a sprijini recuperarea economica a Chinei.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#China, #refacere economica, #rate de crestere, #surplus comercial, #recesiune globala , #stiri economice