Presa internationala - Dubai primeste 10 miliarde de dolari de la Abu Dhabi

Luni, 14 Decembrie 2009, ora 09:03
1898 citiri
Presa internationala - Dubai primeste 10 miliarde de dolari de la Abu Dhabi

Autoritatile guvernamentale din Dubai, actionand prin Comitetul Fiscal Suprem, au anuntat luni un set de actiuni in legatura cu Dubai World.

Seicul Ahmad Bin Saeed Al Maktoum, presedintele Comitetului Fiscal Suprem al Dubaiului si liderul absolut al orasului, a facut o declaratie privind aceste modificari, informeaza Reuters.

"Ca si celelalte centre financiare, Dubai s-a confruntat recent cu provocarile pietelor, determinate de incetinirea cresterii economice dar si de corectia considerabila a pietelor imobiliare".

Recent, Dubai World, o companie detinuta majoritar de catre autoritatile din Dubai si care construieste un complex de insule artificiale in forma mapamondului, a anuntat ca nu va putea sa-si onoreze obligatiile de afaceri, mai exact, a anuntat amanarea platii unei transe la imprumuturile obtinute prin intermediul pietelor de capital.

Anuntul privind intarzierea platii a peste 4 miliarde de dolari, reprezentand dobanda pentru obligatiunile emise, a afectat direct economia Dubaiului, sistemul bancar si increderea consumatorului, efectele facandu-se simtite pe pietele financiare de peste tot in lume.

Urmare a acestei crize, emiratul vecin si unul dintre principalii exportatori de petrol si gaz natural din lume, Abu Dhabi, impreuna cu banca centrala din Emiratele Arabe Unite, au decis acordarea unui important imprumut, in valoare de 10 miliarde dolari catre Dubai.

"Prima actiune a noului fond va fi plata dobanzilor, in valoare de 4,1 miliarde de dolari, care sunt restante in acest moment", a explicat Al Maktoum.

Restul sumei va fi folosit, de asemenea pentru dobanzi si pentru asigurarea capitalului operational pentru companie, pana pe 30 aprilie, 2010.

"In plus, Guvernul din Dubai este in mod particular interesat de indeplinirea obligatiilor catre creditorii emiratului Dubai. Pentru indeplinirea acestor obligatii, Guvernul din Dubai anunta ca restul fondurilor vor fi folosite pentru satisfacerea acestor obligatii catre creditorii si contractorii afectati", mai spune oficialul.

De asemenea, Guvernul din Dubai anunta o lege de reorganizare, un nou cadru care este bazat pe standardele internationale acceptate pentru transparenta si pentru protectia creditorilor.

"Masurile actuale, luate impreuna, demonstreaza convingerea noastra puternica, ca lideri financiari globali, in valori precum transparenta, buna guvernare si principii de piata. Vor exista, in mod cert, provocari dese, dupa cum exista astfel de provocari si in alte centre financiare moderne, insa consideram ca actiunile de astazi vor fi in interesul actionarilor", a conchis Al Maktoum.

Dubai World a anuntat pe 1 decembrie ca intentioneaza sa restructureze 26 miliarde dolari din datoria totala de 59 miliarde pe care o avea la sfarsitul lui 2008. Nakheel, compania care construieste insulele artificiale, in forma de palmier, a anuntat pierderi de 3,65 miliarde de dolari. Compania are datorii de aproximativ 17 miliarde de dolari.

Desi ambele companii sunt detinute de catre stat, Dubai nu a garantat datoriile companiilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#Dubai World datorii, #restructurare legislativa Duai, #efecte criza financiara, #recesiune globala , #stiri economice