Ziare.com

Presa internationala: Economiile Asiei, campioanele cresterilor globale

de Brandusa Stefanescu
Joi, 31 Decembrie 2009, ora 10:25

   

Presa internationala: Economiile Asiei, campioanele cresterilor globale
Actiunile asiatice au crescut in sesiunea de tranzactionare de joi, ajungand foarte aproape de o crestere de 70 de procente anul acesta, iar dolarul s-a apreciat atingand maximul din ultimele 16 saptmani, in conditiile in care increderea consumatorilor americani este in crestere.

Analistii se asteapta ca bursele sa-si continue cresterea si anul viitor insa asupra aprecierii dolarului exista perspective impartite, informeaza Reuters. Cresterea increderii consumatorilor americani se reflecta in mod direct in cresterea burselor asiatice, in conditiile in care consumul american a reprezentat principalul motor al aprecierilor asiatice, economiile acestea fiind preponderent orientate catre export.

Investitorii in actiuni au fos incurajati de un barometru al mediului de afaceri realizat in Chicago, care a atins maximul ultimilor patru ani, dar si de informatiile care arata cresterea increderii consumatorilor americani pana in maxima ultimelor trei luni. O refacere a cererii din piata americana ar fi vitala pentru refacerea economiei globale in anul 2010.

Rapoartele incurajatoare au ridicat si indicele american Dow Jones al titlurilor cele mai lichide si cu cea mai mare capitalizare bursiera de pe piata americana, determinand astfel prima crestere anuala a pietei de actiuni americane din ultimii doi ani.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

Actiunile asiatice au crescut in forta dupa minimul atins pe toate bursele in martie, anul acesta, reflectand un apetit pentru risc reinoit din partea investitorilor, in contextul unei economii globale care da semne de revenire din cea mai adanca criza globala din ultimele decenii.

Pietele asiatice de actiuni vor continua cu cresteri mai modeste in 2010, a declarat Sebastien Barbe, economist la Calyon, in Hong Kong. "Cresterile titlurilor asiatice va continua pentru ca exista inca o mare cantitate de lichiditate in economia globala. Asia este perceputa ca locul unde cresterea economica va fi puternica in urmatorii cinci ani, economiile asiatice neavand problemele celor occidentale legate de enorma datorie publica si privata", a declarat Barbe.

Totusi, nesiguranta privind posibila crestere a dobanzii de politica monetara in Statele Unite, - in prezent 0.25% - poate avea o influenta asupra acestor cresteri, a mai declarat Barbe.

Cresterile au fost generate de disponibilitatea ridicata a banilor care sunt oferiti la dobanzi foarte mici, cum este cazul dolarilor americani a caror dobanda este apropiata de 0, bani care, in conditiile in care creditarea catre zona privata este inca inghetata, se orienteaza partial catre bursele de actiuni, generand profituri pentru banci.

Petrolul a crescut, de asemenea, pentru a 17 zi consecutiv, ajungand in prezent pana la 80 de dolari pe baril, crestere determinata si de nivelul scazut al stocurilor americane dar si de consumul ridicat in nordul Statelor Unite, unde temperaturile sunt scazute peste nivelul firesc.

Petrolul este aproape de cea mai puternica crestere anuala in multe decenii, apropiindu-se de aproape 80 de procente fata de nivelul de inceput al anului 2009. In 2008 pretul petrolului a inregistrat o prabusire abrupta, de la aproximativ 140 dolari pe baril, pana sub 40 dolari pe baril.

Bursa de actiuni din Australia a inregistrat, de asemenea, cea mai puternica crestere anuala din ultimii 16 ani, reflectand cresterea cererii globale pentru minereu de fier si petrol. "Se poate spune ca in ultimele luniAustralia a avut o evolutie mai buna decat oricare alta piata", a declarat Cameron Peacock, analist la IG Markets, in Melbourne.

Cresterea Australiei reflecta insa, intr-o si mai mare masura decat cererea globala, puternica crestere a economiei chineze, principalul partener comercial al Australiei, care a beneficiat de un masiv program de stimuli economici, fiind prima economie care a iesit din recesiune si tragand dupa ea economia globala, inclusiv cea a Australiei.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1570 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

trecem pe orez

China va depasi Japonia dupa valoarea produsului intern brut anul viitor sau cel tarziu in 2011, devenind a doua economie mondiala, ceea ce ar putea intari regimul comunist in interior si mari influenta externa a Beijingului, la 30 de ani dupa reformele lansate de Deng Xiaoping.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor