Presa internationala - Estimari optimiste legate de economia americana

Sambata, 03 Aprilie 2010, ora 14:13
1338 citiri
Presa internationala - Estimari optimiste legate de economia americana

Economia americana este pregatita pentru o crestere care sa se autosustina si ar trebui sa continue procesul de creare a noi locuri de munca in lunile urmatoare, a declarat Larry Summers, consilier economic al presedintelui american, aratandu-se astfel la cote maxime de optimism in privinta economiei americane.

Vorbind vineri la Londra, inaintea publicarii datelor pozitive din Statele Unite care indicau crearea a 162.000 locuri de munca in martie, Summers a declarat ca politicile administrative au refacut increderea si au reusit sa atraga din nou investitii in sectorul privat, informeaza Financial Times.

"Cred ca economia pare sa se miste intr-o directie buna. Se vorbeste din ce in ce mai putin despre refaceri economice in forma de W si de atingeri a unor noi minime fata de cum se punea problema in urma cu 6 luni", a declarat Summers.

Datele din martie, care au aratat o scadere a cifrei somajului pana la 9,7 procente, se vor adauga la increderea pe care Summers o exprima cu privire la mersul economiei, confirmand totodata prognoza facuta n decembrie de catre Summers, cum ca economia va inceta sa piarda locuri de munca pana in primavara.

Administratia americana continua sa sustina ca exista multe provocari de trecut si indica tendinta inceata si slaba a preturilor bunurilor de a-si reveni din scaderea determinata de criza. Totusi Summers isi bazeaza o parte a increderii in economia americana si pe semnificativul stimul care continua sa vina din relaxarea monetara din timpul crizei, dar si din partea cheltuielilor guvernamentale care vor continua sa creasca in 2010.

"Procesul refacerii economice pare a fi inceput mai devreme si mai puternic decat era firesc in astfel de crize", a declarat Summers.

Totusi, el a indicat si faptul ca exista efecte pozitive asupra increderii investitorilor determinate de adoptarea reformei in sanatate in ultimele doua luni, dar si de alte politici domestice controversate.

"Sentimentul e ca problemele pe termen lung ale tarii - sanatatea, energia, educatia, deficitul fiscal pe termen lung - sunt luate in considerare. Toate acestea ar trebui sa creasca sentimentul general de incredere si vor reprezenta, de asemenea, o sursa de stimuli economici", a explicat Summers.

Cresterea numarului locurilor de munca ar putea fi inca nesigura si, daca astfel vor sta lucrurile, Summers a explicat ca administratia americana va face toate eforturile pentru a sustine si revigora cresterea si crearea locurilor de munca.

"Fie ca firmele vor incepe sa angajeze mai multi oameni, pe masura ce va deveni din ce in ce mai putin profitabil sa faci multe lucruri cu putini oameni, determinand astfel cresteri ale nivelului locurilor de munca dincolo de ceea ce ar fi justificabil dupa nivelul de productie, fie va fi nevoie ca economia sa creasca si mai puternic pentru ca somajul sa scada. Nu e foarte clar care dintre cele doua se va intampla.

Ceea ce cred ca e sigur este ca am iesit din zonele adanci ale recesiunii si ca mai sunt multe alte lucruri de facut pentru a se simti o crestere economica si o scadere a somajului", a mai declarat Summers.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm au anunțat recent rezultatele promițătoare ale testelor efectuate cu tehnologia avansată de modulație 1024 QAM (Quadrature Amplitude Modulation), înregistrând o...
#economia americana, #refacere economica SUA, #efecte recesiune globala , #stiri economice