Presa internationala - Fannie Mae si Freddie Mac au primit o linie de credit in alb

Vineri, 25 Decembrie 2009, ora 12:58
1507 citiri
Presa internationala - Fannie Mae si Freddie Mac au primit o linie de credit in alb

Administratia Obama s-a angajat joi sa sustina gigantii financiari Fannie Mae si Freddie Mac indiferent de dimensiunea pierderilor acestora, pe urmatorii trei ani.

De asemenea, le-a impus acestor doua companii reducerea expunerii financiare pe instrumente legate de ipoteci, in portofoliul lor, permitandu-le prin acest credit in alb sa ofere si mai mare sprijin pentru refacerea pietelor imobiliare americane care au fost deosebit de afectate de actuala criza, coborand la nivelurile minime ale ultimelor decenii, informeaza Reuters.

Trezoreria a luat aceasta masura pentru a se asigura ca piata financiara isi pastreaza stabilitatea in cazul celor doua companii, dar si pentru a castiga mai mult timp pentru ca acestea sa-si descarce expunerile pe credite ipotecare.

Fiecare dintre cele doua companii are, in momentul de fata, cate o linie de creditare de 200 miliarde de dolari. Impreuna, au consumat pana in prezent 111 miliarde de dolari.

Anuntul Trezoreriei a venit la cateva ore dupa ce companiile au anuntat ca directorii executivi vor fi platiti cu pana la 6 milioane de dolari pe an.

Putini analisti s-au asteptat ca Freddie Mac sa cheltuiasca integral cele 200 de miliarde, insa standardele coborate de creditare ale Fannie Mae au lasat banca cu pierderi care ar fi putut creste.

Administratia americana a asteptat pana la inchiderea pietelor financiare in perioada Craciunului pentru a face anuntul, evitand astfel posibilitatea unor critici imediate din partea analistilor.

"Anuntul facut astazi nu va distruge Craciunul nimanui. Cu exceptia, desigur, a acelora ingrijorati de nivelul datoriei nationale", a declarat Mark Vitner, senior economist la Wells Fargo Securities.

Conform unei legi intrate in vigoare inainte ca guvernul american sa deschida liniile de creditare pentru cele doua companii, in septembrie 2008, Timothy Geithner putea creste limita de credit catre cele doua companii fara a cere aprobarea Congresului SUA pana la finalul acestui an.

Trezoreria a anuntat ca, totusi, chiar si in actualele conditii, Fannie Mae si Freddie Mac vor trebui sa-si reduca portofoliile.

In conformitate cu noua legislatie, detinerile acestora nu vor putea fi mai mari de 810 miliarde dolari, la sfarsitul anului viitor. Limita va scadea cu 10 procente dupa inca un an, slabind sprijinul pe care l-ar putea aduce pietelor imobiliare.

Fannie Mae si Freddie Mac sunt companii care cumpara ipotecile de la banci si de la alte organizatii astfel incat piata ipotecilor sa se pastreze lichida. Unele dintre aceste debite sunt reimpachetate sub forma de titluri de valoare si vandute catre investitori, guvernul cumparand o parte importanta.

Fiecare companie detine, in momentul de fata, portofolii proprii de pana la 700 miliarde dolari, ceea ce inseamna ca ar putea fi obligate sa vanda din activele detinute anul viitor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#Fannie Mae, #Freddie Mac, #credite ipotecare SUA, #efecte criza financiara , #stiri economice