Presa internationala - FMI sprijina Islanda, in ciuda disputei cu Marea Britanie

Luni, 03 August 2009, ora 08:58
1073 citiri
Presa internationala - FMI sprijina Islanda, in ciuda disputei cu Marea Britanie

Fondul Monetar International a declarat ca a ajuns la o intelegere cu Islanda, avand ca obiect deblocarea celei de-a doua transe a imprumutului acordat primei economii daramate de criza financiara.

Intelegerea vine in conditiile unei dispute bancare intre Islanda si Marea Britanie si Olanda, ambele tari solicitand reglarea unei neintelegeri bancare inainte ca banii sa fie virati catre Islanda.

Institutia a declarat, de asememenea, ca intelegerea cu Islanda a fost revazuta de conducerea FMI si ca acum este in faza finala pentru obtinerea aprobarii, informeaza AFP.

FMI a acordat un imprumut rapid de 2,1 miliarde de dolari Islandei, la doar o luna dupa colapsul pe care l-a suferit sectorul financiar al tarii, sector care inregistrase cresteri spectaculoase.

Prabusirea acestui sector a impins tara pe marginea falimentului si a fortat Guvernul sa preia controlul asupra celor mai puternice banci.

Islanda a fost prima tara vest-europeana care a trebuit sa fie salvata de catre FMI din 1976 pana in prezent, cand un lucru similar i s-a intamplat Marii Britanii.

Totusi, FMI, care a platit imediat prima transa de 827 milioane de dolari catre Islanda, a intarziat urmatoarea transa, programata initial pentru februarie.

"Cu timpul suplimentar pe care l-au avut la dispozitie, autoritatile au putut sa puna la punct politicile care trebuie implementate, printre care consolidarea fiscala si liberalizarea controlului capitalului si, pe de alta parte, avansarea lucrului la restructurarea sectorului financiar", a declarat Poul Thomsen, director adjunct al departamentului european al FMI.

Anuntul vine pe fondul unei dispute intre Islanda, pe de-o parte, si Marea Britanie si Olanda, de cealalta parte, disputa avand ca obiect banca nationalizata Icesave, ai carei clienti britanici si olandezi ar trebui sa fie compensati pentru pierderile suferite.

Peste 200.000 clienti britanici si 120.000 de clienti olandezi au suferit inghetarea conturilor deschise la Icesave in timpul nationalizarii Landsbanki, grupul de care tine untitatea bancara online Icesave.

In conducerea FMI, Marea Britanie detine un loc, iar Olanda reprezinta un grup de tari, insa impreuna nu pot strange suficiente voturi pentru a bloca intelegerea cu Islanda.

Puternic lovita de criza financiara globala, Islanda aplica luna aceasta pentru a adera la Uniunea Europeana.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#fmi, #Islanda, #disputa Marea Britanie, #conturi inghetate, #criza financiara globala , #stiri economice
Comentarii