Presa internationala: Noi pasi pentru acordarea unui sprijin Greciei

Marti, 16 Martie 2010, ora 09:32
1122 citiri
Presa internationala: Noi pasi pentru acordarea unui sprijin Greciei

Guvernele din zona euro s-au declarat luni seara pregatite pentru situatia in care Grecia nu face fata crizei debitelor care se desfasoara in aceasta perioada, prin infiintarea unei metode de sprijin financiar, pentru prima data de la infiintarea monedei unice europene, in 1999.

Insa ministrii de Finante nu au dat detalii specifice in privinta sumelor menite acestui sprijin si au oferit foarte putine detalii despre strategie, exceptand faptul ca este posibil sa se bazeze pe imprumuturi directe, bilaterale din partea guvernelor din zona euro, infomreaza Reuters.

Dupa o intalnire a grupului celor 16 natiuni care fac parte din zona euro, reprezentate prin ministrii de finante, Jean-Claude Juncker, primul ministru al Luxemburgului a declarat: "Statele membre ale zonei euro vor adopta masuri coordonate daca va fi necesar ... Credem insa ca nu va fi cazul de o interventie".

Declaratiile venite din partea altor ministrii indica faptul ca guvernele din zona euro pregatesc in momentul de fata ultimele detalii ale operatiunilor de salvare pentru Grecia, tara care se lupta cu un deficit bugetar estimat ca fiind aproape de 13 procente din produsul intern brut de anul trecut si cu o datorie publica de peste 100 de procente din PIB.

"Conditiile tehnice pentru sprijin sunt intrunite iar acesta poate fi acordat oricand este nevoie. Insa Grecia nu a solicitat niciun sprijin financiar", a explicat Josef Proll, ministrul de finante austriac.

Juncker, ministrul care prezideaza euro grupul, a declarat ca planul implica imprumuturi bilaterale catre Grecia, din partea guvernelor din zona euro, in special Germania si Franta.

Un alt ministru, Jan Kees de Jager din Olanda, a explicat ca guvernele din zona eurovor face o contributie insa vor solicita guvernului Greciei sa plateasca o prima pentru aceste imprumuturi, astfel incat aceste imprumuturi sa fie varianta secundara fata de optiunea de a refinanta deficitul prin intermediul pietelor financiare.

Totusi, Juncker si colegii sai au insistat pe faptul ca, date fiind ultimele masuri de austeritate adoptate de Grecia si scaderea in consecinta a presiunilor pe dobanzi, nu este nevoie imediata de interventie financiara.

"Exista in continuare unele aspecte tehnice. Am acceptat ca decizia finala se va lua de catre Consiliul Europei" a declarat Juncker, referindu-se la forul care reprezinta toate cele 27 de guverne ale unuinii Europene.

Economistii conisdera ca planul de salvare are posibilitatea de a servi ca pas semnificativ in cooperarea economica a statelor din zona euro. Insa acestia au avertizat ca prin acest plan se simte chia lipsa de unitate fiscala a Uniunii, unitate pe care multi analisti o considera necesara.

"Aceasta va fi prima interventie financiara pusa la punct in Uniunea Europeana, intre tari membre si care sa aibe ca obiect probleme financiare suverane", a declarat Jacques Cailloux, analist la RBS European Economics.

Ministrii au fost obligati sa actioneze cu mare grija deoarece legile tratatului UE contin restrictii la interventie financiara cu scopul de salvare a insolventului, impiedicand astfel statele membre si Uniunea ca intreg sa-si asume datoriile unei tari anume.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#datorii Grecia, #sprijin financiar Grecia, #efecte recesiune globala , #stiri economice