Presa internationala: Obama anunta restrictii dure pentru banci

Vineri, 22 Ianuarie 2010, ora 08:58
1765 citiri
Presa internationala: Obama anunta restrictii dure pentru banci

Industria bancara globala a fost aruncata aproape de o noua criza, dupa ce presedintele american, Barack Obama, raspunzand furiei publice in privinta crizei financiare, a propus cea mai dura masura de reglementare a Wall Street-ului, din anii '30 pana in prezent.

Sub forma unor reforme care ar putea forta restructurarea unora dintre cele mai mari nume din finante, incluzand JPMorgan Chase si Goldman Sachs, Obama a promis ca "niciodata contribuabilul american nu va mai fi tinut ostatic de catre o banca prea mare pentru faliment", informeaza Financial Times.

Sustinut de catre Paul Volker, fost presedinte al Rezervei Federale, care a sustinut aceasta miscare de mai multe luni, Obama a solicitat ca bancilor sa le fie interzise propriile birouri de trading si "detinerea, sonsorizarea si investirea" in fonduri speculative si grupuri de investitii.

Tim Geithner, secretarul Trezoreriei, care a fost atacat de catre democrati, a sustinut planul, chiar daca propriile sale propuneri legislative au fost mult mai slabe decat cele ale lui Volcker.

Multi analisti au acuzat Casa Alba ca adopta un mesaj populist. Masurile, care necesita inainte de a intra in vigoare aprobarea congresului, aduc aminte de raspunsul dat in 1929 recesiunii si prabusirii burselor, raspuns care, la momentul respectiv, era definit sub forma Glass - Steagall Act, lege care separa bancile comerciale de cele de investitii, lege care a ramas in vigoare pana in 1999.

Actiunile celor mai mari banci de pe Wall Street au scazut puterinic dupa ce Obama a anuntat propunerile, insa actiunile baniclor regionale au reactionat pozitiv la acest anunt.

Obama a solicitat noi reguli - dincolo de reglementarile curente care limiteaza detinerile bancilor la maxim 10 procente din depozitele americane - reguli care vor impune limite nespecificate inca institutiilor financiare.

"In anii recenti, prea multe institutii financiare au supus banii contribuabililor unor riscuri mari, prin operarea de fonduri de investitii speculative si prin investitii riscante, in cautarea de profituri rapide", a declarat Obama. "Iar aceste companii si-au asumat aceste riscuri in vreme ce beneficiau de privilegii financiare speciale, privilegii rezervate doar bancilor".

Reprezentantii Congresului dar si oficiali din administratie au declarat ca multe detalii ale acestor propuneri urmeaza sa fie puse la punct. Barney Frank, presedinte al comitetului de servicii financiare al Congresului, a declarat ca va sprijini noile reguli daca acestea vor permite bancilor sa inlature operatiunile care tocmai au fost interzise, in urmatorii trei ani si, in felul acesta, sa evite o vanzare masiva.

Bancherii au declarat insa ca lipsa de detalii si probabilitatea ca aceste masuri sa mai fie o vreme dezbatute in Congresul american le va da posibilitatea sa faca lobby pentru unele schimbari si sa-si adapteze afacerile la noile reglementari, cu posibilitatea, de exemplu, pentru Goldman, de a renunta la sectorul de detineri financiare, sector dezvoltat in timpul crizei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#restrictii Wall Street, #Glass Steagall Act, #Obama restrictii banci, #efecte recesiune globala , #stiri economice