Presa internationala: Obama vede "licariri de speranta" pentru economia SUA

Miercuri, 15 Aprilie 2009, ora 09:15
1387 citiri
Presa internationala: Obama vede "licariri de speranta" pentru economia SUA

Presedintele american, Barack Obama, a declarat in cadrul unei alocutiuni televizate ca se pare ca exista semnele refacerii in economia americana si ca se intrevad licaririle de speranta.

La scurt timp inaintea discursului lui Obama pietele americane de actiuni au suferit o scadere brusca marcand astfel finalul optimismului din ultima perioada, in ciuda faptului ca acesta primise un nou impuls din partea Goldman Sachs care anuntase rezultate peste asteptari, conform Reuters.

"As vrea sa va tin la curent in privinta progresului facut , cu onestitate privind pericolele care ne asteapta in continuare", a explicat Obama in discursul sau. "Insa de unde ne aflam acum, pentru prima oara, incepem sa vedem licaririle sperantei".

Obama a subliniat progresele facute de administratia sa de la preluarea puterii, in conditiile in care a mostenit cea mai grava criza economica din ultimile decenii de la predecesorul sau, George W. Bush.

Obama a spus ca pachetul sau de stimuli economici in valoare de 787 miliarde de dolari impreuna cu recapitalizarea bancilor, dezghetarea pietelor de credite, stabilizarea pietelor imobiliare si refacerea industriei auto americane, reprezinta piesele necesare pentru puzzle-ul refacerii economiei.

"Si luate impreuna, toate aceste actiuni au inceput sa genereze semne de progres economic".

Consilierul economic al Casei Albe, Christina Romer, declarase anterior discursului lui Obama ca economia este "inca bolnava" si a facut prognoze pentru marirea somajului si scaderea PIB-ului pentru cateva luni consecutive.

Economia americana a pierdut 663.000 locuri de munca luna trecuta, ridicand rata somajului la 8.5 procente, nivel maxim pentru ultimii 25 de ani. Economia s-a contractat cu 6.3 procente anualizat, in ultimul trimestru din 2008, cel mai rapid declin din 1982 pana astazi.

Wollworth s-a declarat falita

Cu peste 320 de magazine si aproape 11.000 de angajati in Germania si Austria, Wollworth era unul dintre cei mai mari retaileri din Europa Centrala. Wollworth a depus intr-un tribunal din Frankfurt actele necesare pentru protectia legii falimentului, anunta Deutsche Welle.

Woolworth nu a facut publice motivele pentru care a optat pentru faliment. Insa purtatorul de cuvant al tribunalului a declarat pentru presa faptul ca retailerul avea probleme cu lichiditatile si nu avea garantia ca va putea sa-si plateasca creditorii.

Wollworth activa in piata din 1926. Compania era detinuta, de la finalul lui 2007 de catre grupul de investitii Argyl Partners. Compania si-a schimbat presedintele la inceputul lui martie insa l-a pastrat in functie doar patru saptamani.

Marca originara era Wollworth's care activa in Statele Unite si care a iesit de pe piata in 1997, avea, in anii '70, cel mai mare lant de magazine sin lume. Wollworth a continuat sa opereze in alte tari si dupa falimentul companiei mama, insa au intampinat dificultati peste tot. In Marea Britanie au iesit de pe piata in ianuarie 2009, 27.000 de oameni pierzandu-si locurile de munca.

Un numar in crestere de companii detinute de grupuri de investitii au depus dosarele pentru faliment in ultimele luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#Obama, #discurs, #criza financiara, #faliment, #Woolworth , #stiri economice