Presa internationala - Paradisurile fiscale, pe cale de disparitie

Miercuri, 24 Iunie 2009, ora 08:28
2114 citiri
Presa internationala - Paradisurile fiscale, pe cale de disparitie
Peer Steinbrueck impreuna cu omologul sau elvetian, Hans-Rudolf Merz

In cadrul unei intalniri care a avut loc la Berlin, ministrii de finante ai tarilor membre ai Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) au convenit intensificarea activitatilor impotriva evaziunii fiscale, avand in vedere tari precum Elvetia, Liechtenstein si Luxemburg.

Intalnirea, care a avut loc in Berlin, a adus impreuna 20 de ministri de finante din cele 30 de tari membre ale OCDE. A fost initiata de catre ministrul german de finante, Peer Steinbrueck, impreuna cu omologul sau francez, Eric Woerth, si avea drept miza intensificarea luptei impotriva evaziunii fiscale transfrontaliere, informeaza Deutsche Welle.

La finalul intalnirii, Steinbrueck a declarat ca este "deosebit de satisfacut" de rezultatele intalnirii, rezultate care constituie un "progres substantial".

Intr-un document final, cei 20 de ministri au convenit sa intareasca masurile impotriva tarilor care nu au reusit sa implementeze standardele fiscale OCDE. Guvernelor nationale li s-a solicitat sa sanctioneze beneficiile fiscale ale afacerilor care lucreaza cu astfel de tari "necooperante".

In plus de asta, vor fi marite taxele pentru transferurile de bani catre acele tari care sunt paradisuri fiscale.

Discutiile au reluat tema intalnirii anterioare care a avut loc la Paris, pe 21 octombrie 2008. La momentul respectiv, s-a decis ca guvernele sa inlature paradisurile fiscale considerate a fi partial resonsabile de actuala criza economica.

Inca din anul 2000, OCDE a trecut pe lista neagra acele tari care nu au devenit compatibile cu standardele fiscale ale organizatiei si a sugerat impunerea de sanctiuni pentru acestea.

In momentul de fata, nu exista intrari noi pe lista neagra a OCDE, dat fiind faptul ca tarile considerate paradisuri fiscale - printre care Andorra, Austria, Liechtenstein, Luxemburg si Elvetia - au promis sa coopereze cu OCDE.

Totusi, aceste tari sunt in continuare pe "lista gri" a tarilor care nu au implementat inca standardele OCDE. Pentru a iesi de pe aceasta lista, OCDE a impus drept conditie semnarea de acorduri bilaterale intre fiecare dintre aceste tari si cel putin 12 economii industrializate.

Ministrul german de finante a fost un critic puternic al paradisurilor fiscale internationale si a facut presiuni pentru adoptarea unor sanctiuni impotriva tarilor care incurajeaza si permit evaziunea fiscala.

Conform informatiilor oficiale, Berlinul pierde anual aproximativ 30 miliarde de euro de pe urma evaziunii fiscale - bani care, cel mai adesea, isi gasesc locul in seifurile bancilor elvetiene, luxemburgheze sau apartinand celorlalte paradisuri fiscale de la granita germana.

O noua lege germana impune ca fiecare transfer catre banci din paradisurile fiscale sa fie declarat. De altfel, ministrul german de finante a produs de curand tensiuni diplomatice intre Germania si Elvetia, comparand politica fiscala a Elvetiei cu presupusa politica din Ouagadougou, capitala tarii africane Burkina Faso.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#paradis fiscal, #OCDE, #evaziune fiscala, #criza economica, #recesiune globala , #stiri economice