Presa internationala - Rezerva valutara a Chinei, la noi niveluri record

Sambata, 16 Ianuarie 2010, ora 10:21
2559 citiri
Presa internationala - Rezerva valutara a Chinei, la noi niveluri record

Rezerva valutara a Chinei a ajus la niveluri record in decembrie, iar noile imprumuturi acordate au depasit prognozele, facand astfel si mai dificila misiunea premierului chinez, Wen Jiabao, de a evita cresterile pur speculative in unele sectoare economice.

Rezervele valutare au crescut cu 23 de procente, pana la 2.4 mii de miliarde dolari, fiind in prezent cele mai mari rezerve valutare, conform informatiilor facute publice de Banca Populara Chineza si citate de Bloomberg. Nivelul creditarii noi a crescut cu 379.8 miliarde yuani - 55.6 miliarde dolari - ducand nivelul anual al creditelor acordate pana la 9.59 trilioane (1.4 trilioane dolari).

"Nivelul lichiditatii este enorm - guvernul trebuie sa ia masuri in acest sens", a avertizat Isaac Meng, senior economist la BNP Paribas, in Beijing. Accelerarea inflatiei poate incuraja guvernul sa incheie mentinerea yuanului intr-o corelare stransa cu dolarul si ar putea permite o apreciere de pana la 3 procente a monedei nationale, pana la finalul anului.

Impreuna cu o intarire a yuanului, decidentii politici vor fi nevoiti sa continue politica initiata saptamana aceasta de majorare a depozitului minim obligatoriu pentru banci, ceea ce limiteaza nivelul de credit pe care fiecare banca il poate acorda. Riscul la care se expune in momentul de fata guvernul chinez este de crestere in continuare a creditarii, fapt care, coroborat cu intrarea capitalurilor din afara Chinei, poate determina cresteri speculative necontrolabile in piata imobiliara si in piata de actiuni.

Cabinetul primului ministru chinez, Wen, a anuntat saptmana trecuta ca se va incepe monitorizarea fondurilor speculative dupa ce, in decembrie, preturile proprietatilor a avut cea mai mare crestere in 18 luni.

Masa monetara a crescut cu 27.7 procente in decembrie, fata de nivelul aceleasi luni, anul trecut, dupa o crestere record de 29.7 procente, in noiembrie.

Pentru anul 2009, rezervele valutare au crescut cu aproape 453 miliarde dolari. Cresterea reflecta partial si cumpararile masive de alte valute decat dolarul american, pe care China a facut-o in 2009, in conditiile in care China se lupta impotriva aprecierii yuanului iar principala munitie pentru pastrarea cursului este lichiditatea monedei fata de care se incearca protejarea acestuia. Acest efort, facut pentru a sprijini exporturile, care ar fi imediat afectate de o apreciere a yuanului, au facut din China principalul creditor al Statelor Unite, cu detineri de titluri de trezorerie americana in valoare de 799 miliarde de dolari.

"Este o dilema - nu poti pastra yuanul la acest nivel pentru totdeauna. Totusi, daca ii permiti sa creasca, acest fapt va determina cresterea speculatiilor", a explicat Brian Jakson, strateg dn Hong Kong pe piete emergente, pentru Royal Bank of Canada. "Banca centrala va trebui sa monitorizeze si sa limiteze banii speculativi cu foarte multa atentie".

Yuanul se va intari cu aprozimativ 5 procente pana la 6.5 yuani pentru un dolar american pana la finalul anului, estimeaza Jackson.

Autoritatile chineze au pastrat yuanul la un curs fix de 6.83 yuani pentru dolari, din iulie 2008, dupa ce i-au permis un avans de 21 de procente in ultimii 3 ani.

Rezerva valutara a crescut cu 127 miliarde dolari in cel de-al patrulea trimestru, in comparatie cu o crestere de 141 miliarde, in trimestrul anterior, in conditiile in care excedentul comercial si investitiile straine directe s-au transformat in bani lichizi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#putere economica China, #efecte recesiune globala, #rezerve valutare China, #exporturi China , #stiri economice