Presa internationala - SUA preseaza China pentru liberalizarea ratei de schimb

Miercuri, 07 Aprilie 2010, ora 10:43
1303 citiri
Presa internationala - SUA preseaza China pentru liberalizarea ratei de schimb

China a inceput sa pregateasca terenul pentru o schimbare a politicii ratei de schimb pentru yuan, la cateva zile dupa ce Trezoreria americana a decis amanarea deciziei cu privire la catalogarea Chinei drept un "manipulator valutar".

Un economist al guvernului chinez a declarat in fata presei ca exista posibilitatea ca tara sa sa largeasca tunelul zilnic in care se tranzactioneaza yuanul si sa-i permita acestuia sa reia aprecierea graduala la care a renuntat in iulie 2008, infomreaza Financial Times.

Ba Shusong, director general adjunct al Institutul de Cercetari Financiare dela Centrul de Dezvoltare si Cercetare, a explicat ca momentul exact al trecerii la o noua politica depinde de rata refacerii economice atat in China cat si in Statele Unite.

Vorbind in fata presei, Ba a explicat ca actuala legare a valorii yuanului de valoare dolarului a fost un pas necesar si o masura de urgenta care va fi abolita la un moment-dat.

Joi banca centrala chineza a fixat o valoare de referinta a cursului yuanului cu dolarul la 6.8259, cel mai inalt nivel al monedei chineze atins din mai, anul trecut.

In lunile recente Wen Jiabao, primul ministru al Chinei si alti oficiali chinezi au declarat in mod repetat ca moneda chineza nu este depreciata artificial si ca China nu va permite o presiune externa asupra acestei monede care sa o ridice peste valoare sa reala.

Insa tonul oficialilor chinezi a fost moderat, chinezii sugerand ca o propunere de ajustare a politicii monetare a fost deja trimisa la cabinet pentru aprobare.

Ambele parti au facut gesturi conciliante, la capatul mai multor luni de discutii tensionate, Statele Unite amanand sa puna eticheta de "manipulator valutar" Chinei, iar China actionand diplomatic in tandem cu Washingtonul in privinta Iranului si a securitatii nucleare.

"S-ar parea ca se pregateste un mare troc intre China si Statele Unite, daca nu s-a facut deja", a declarat Stephen Green, economist la Standard Chartered in Shanghai.

Presedintii chinez si american "au atins un nou nivel de intelegere" in timpul conversatiei telefonice purtate pe 2 aprilie, dupa cum a declarat in fata presei adjunctul ministrului de externe chinez.

Cei doi au ajuns la un acord prin care "trebuie sa-si respecte reciproc interesele si preocuparile majore, trebuie sa trateze disputele si subiectele sensibile intr-un mod adecvat si trebuie sa intareasca comunicarea si cooperarea", a declarat Cui Tiankai.

Totusi, nu a explicat daca cei doi lideri vor discuta si rata de schimb a monedei chineze cand se vor intalni, in cadrul conferintei de securitate nucleara care va avea loc la Washington saptmana viitoare, explicand doar ca acestia vor purta discutii detaliate privind probleme majore bilaterale si internationale.

Tim Geithner, secretarul Trezoreriei americane, a declarat pentru postul indial NTV, in New Delhi, ca este optiunea Chinei daca va reevalua yuanul insa ca el este increzator in faptul ca Beijingul va vedea avantajele care decurg dintr-o rata de schimb mai flexibila a propriei monede.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#curs valutar China, #conflict China SUA, #efecte recesiune globala , #stiri economice