Presa internationala - Tarile arabe vor sa renunte la dolari

Marti, 06 Octombrie 2009, ora 08:37
2474 citiri
Presa internationala - Tarile arabe vor sa renunte la dolari

Tarile arabe, producatoare de petrol, se gasesc in discutii secrete cu Rusia, China, Japonia si Franta pentru a inlocui moneda americana cu un cos de valute in tranzactionarea de petrol.

Dolarul american si-a pierdut din valoare dupa raportul aparut in ziarul britanic The Independent si citat de Reuters. Ca surse, publicatia britanica indica surse locale, din statele arabe, dar si reprezentanti ai unor banci chineze din Hong Kong.

Propunerea viza comertul petrolului care, dupa noua ani, sa treaca la un cos de valute care sa includa yen japonez, yuan chinezesc, euro, aur si o moneda unificata planificata pentru statele arabe din zona Golfului, care include Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Kuweit si Qatar.

In vreme ce inlaturarea dolarului ca moneda de comert a petrolului intre contraparti va fi relativ usoara - Iranul a facut deja acest lucru - inlocuirea monedei in care petrolul se va evalua va fi dificil de realizat si va fi nevoie de un efort important pentru aceasta.

Raportul nu clarifica aspectele fuctionale si multi analisti se indoiec ca aceasta schimbare va aprea prea curand, in ciuda speculatiilor crescande legate de pozitia dominanta a monedei Statelor Unite in piata de marfuri globala dar si ca principala moneda de rezerva a lumii.

"Nu cred ca vom vedea actiuni concrete in urma acestor discutii deoarece, chiar si atunci cand dolarul este slab, aceasta nu inseamna ca marfurile sunt subevaluate", a explicat David Moore, analist al pietelor de marfuri la Commonwealth Bank of Australia.

"Mai mult, cand dolarul se devalorizeaza, pretul marfurilor tinde sa creasca intr-o proportie mai mare".

Pentru producatorii si consumatorii de petrol, trecerea la un comert care sa fie denominat in altceva decat in dolari americani poate prezenta unele avantaje: exportatorii de petrol vor putea mai usor sa-si diversifice rezervele de valuta iar importatorii de petrol vor putea sa plateasca pentru petrol fara sa fie obligati sa cumpere petrol in prealabil.

Insa, pe langa legaturile politice puternice intre statele arabe din zona Golfului si Statele Unite, lipsa convertibilitatii monedelor locale in yuani chinezesti reprezinta principalul impas pentru adoptarea acestei alternative.

"In primul rand vor trebui sa selecteze un cos valutar si sa reolve problemele colaterale: care sunt aceste valute si in ce proportie sa fie incluse", explica Victor Shum, analist pe piete energetice la Purvin & Gertz Consultancy, in Singapore.

"Este deja foarte dificil sa evaluezi petrolul intr-o alta moneda decat cea americana, nemai vorbind despre un cos. Daca deja ar fi existat un comert global semnificativ care sa fie evaluat in altceva decat dolari americani, atunci poate ca ar exista o presiune reala pentru denominarea petrolului in altceva decat in dolari. Suntem, insa, foarte departe de acest punct".

Surse de la rafinarii din Japonia, China si Coreea de Sud au declarat ca, pana in prezent, nu au fost abordari din partea furnizorior de petrol in privinta schimbarii termenilor intelegerilor pentru achizitiile de petrol.

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#petrol denominat dolari, #comert global dolari, #cos valutar petrol, #criza globala , #stiri economice