Pretul petrolului creste din nou

Vineri, 20 Iunie 2008, ora 08:32
1143 citiri
Pretul petrolului creste din nou

Pretul petrolului a urcat usor, vineri, la bursele din Asia, dupa ce China a anuntat ca va creste pretul petrolului si Arabia Saudita a confirmat cresterea productiei de petrol.

In schimburile matinale, pretul petrolului "light sweet crude", cu livrare in iulie, a crescut cu 12 centi, la 132,05 dolari/baril, transmite AFP.

Cotatia petrolului Brent, din Marea Nordului, cu livrare in august, a crescut cu 9 centi, la 132,09 dolari/baril. China a anuntat, joi, ca va creste pretul petrolului, al benzinei si al electricitatii, incepand de vineri.

Deasemenea, Arabia Saudita, cel mai mare exportator de petrol din lume, a anuntat oficial joi ca isi mareste productia de petrol cu 200.000 de barili pe zi, printr-un comunicat publicat pe pagina de internet a ambasadei sale de la Londra, citat de AFP.

Majorarea productiei ar urma sa aduca nivelul la peste 9,5 milioane barili/zi, fata de 9,45 milioane barili/zi in prezent. Arabia Saudita este singurul stat din cadrul Organizatiei tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) cu capacitatea de a majora rapid si semnificativ productia.

Arabia Saudita a majorat in aceasta luna productia cu 300.000 barili/zi, pentru a face fata cererii, in special din partea Statelor Unite.

Ultima data cand regatul saudit a produs peste 9,5 milioane barili/zi a fost in noiembrie 2005, potrivit sondajelor lunare ale Reuters.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#pret, #petrol, #crestere, #China, #Arabia Saudita , #stiri economice