Privatizarea, pusa in pericol de problemele politice

Luni, 26 Octombrie 2009, ora 19:34
1267 citiri
Privatizarea, pusa in pericol de problemele politice
Foto: Arhiva

Planurile Europei emergente de a castiga peste 20 de miliarde de euro din privatizari, anul viitor, se impiedica de politica si stabilirea preturilor, in conditiile riscante de pe piata.

Prabusirea Guvernului Romaniei a afectat negativ planurile de privatizare ale tarii, inclusiv listarea pe bursa a Fondului Proprietatea, cu active de 3,5 miliarde de euro, se arata intr-o analiza a Reuters, citata de ForexPros.

De asemenea, Guvernul interimar din Republica Ceha a amanat planurile de vanzare a Aeroporului din Praga, unul din activele puse pe lista de privatizari de catre Guvernul precedent.

Evenimente precum demiterea Guvernului din Romania si problemele din Republica Ceha scad atractivitatea activelor din regiune, acest lucru punand in pericol programele de privatizare, cred analistii. Acest lucru ar putea pune presiune si asupra monedelor din Europa de Est.

Procesul de privatizare este esential pentru tarile emergente din Europa, care se lupta cu deficite bugetare in crestere si o scadere a investitiilor directe straine. Pe langa Romania, Polonia, Turcia si Rusia intentioneaza sa privatizeze companii din diverse domenii, inclusiv cel bancar, al transporturilor sau energiei, insa tintele initiale nu par realiste.

Saptamana trecuta, Polonia a anuntat ca nu va atinge tinta de privatizare de 4,3 miliarde de dolari, in 2010.

De asemenea, conditiile slabe de creditare creaza un gol intre sumele care ar putea fi oferite de potentialii cunparatori si sumele pe care guvernele sunt dispuse sa le accepte.

"Europa trece printr-o perioada de reducere a gradului de indatorare, iar finantarea bancara ramane restrictiva. Vanzarea directa a activelor ar putea avea de suferit, potentialii cumparatori avand limitari in privinta sumelor pe care le pot oferi pentru aceste active", a spus David Hauner, economist specializat pe Europa emergenta la Bank of America-Merrill Lynch.

Luand in considerare si faptul ca mare parte din Europa Centrala si de Est se afla intr-o recesiune adanca, vanzarea acestor active este pusa in pericol.

Astfel, Polonia a extins termenul limita pentru ofertele finale pentru fabricile de stat si intentioneaza sa reia o licitatie in cazul companiei de utilitati Enea, dupa ce singura compania care a licitat, s-a retras.

De asemenea, vanzarea Czech Airlines s-ar putea amana, dupa ce s-a primit o singura oferta, de 58 de milioane de dolari.

Potrivit lui Beat Siegenthaler, strategist sef pentru pietele emergente de la TD Securities, zlotul polonez este cel mai vulnerabil in fata problemelor legate de privatizare, pe care Guvernul se baza pentru a micsoara deficitul bugetar.

Daca vanzarile prin licitatie sunt mai dificile, analistii cred ca vanzarile publice de actiuni ar putea fi mai lucrative. Compania de utilitati poloneza PGE ar putea castiga 2,1 miliarde de dolari din vanzarea de noi actiuni in cadrul uneia dintre cele mai mari oferte publice initiale din Europa din acest an.

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#privatizare Romania, #listare Fondul Proprietatea, #privatizare Europa emergenta, #caderea Guvernului Boc , #stiri economice