Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Productie mare de grau, pret la mana speculantilor

Vineri, 16 Mai 2008, ora 10:20
2553 citiri
Productie mare de grau, pret la mana speculantilor

Oficiali din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale estimeaza pentru anul 2008 o productie de grau de opt milioane de tone. Fermieriii sustin ca o astfel de recolta este posibila doar daca vremea ramane favorabila.

Daca pe plan international multe tari se confrunta cu o criza a alimentelor si implicit de scumpirea acestora, Romania ar putea inregistra, datorita vremii favorabile de pana acum, o productie de grau importanta. Aceasta ar avantaja consumatorii, in conditiile in care marii producatori nu hotarasc ca este mai avantajos sa-si exporte marfa.

Anul trecut, peste 60% din culturile agricole au fost distruse de seceta, iar Romania a obtinut o productie de grau de trei milioane de tone, fiind apreciata de specialisti drept cea mai mica din 1940, informeaza Gardianul.

Pana la productia din vara acestui an, producatorii au tot scumpit graul si implicit painea si derivatele acesteia. Cresterea este determinata in primul rand de actiunea fondurilor speculative care au profitat de cresterea nevoilor de consum. Producatorii privesc deocamdata neputinciosi si se gandesc la instituirea unei masuri de reglementare a pietei.

Producatorii sunt nemultumiti de explozia nejustificata a pretului graului care a fost determinata de intrarea pe piata a fondurilor speculative.

Criza a fost declansata de Bursa de la Chicago, cand pretul graului pe pietele americane a depasit pretul de 300 de euro pe tona, ceea ce inseamna mai mult de dublu decat era in mod normal.

Acesta este un fenomen greu de controlat, iar unii industriasi au amenintat chiar ca nu vor mai cumpara de pe bursa la termen si vor trece treptat pe piata cash in cazul in care acest fenomen va exista in continuare, relateaza The Money Channel.

Presedintele Asociatiei Nationale a Industriasilor din Morarit, Viorel Marin, sustine ca si Romania este, cu sau fara voia sa, victima unor jocuri internationale.

"Cat costa materia prima, cat ne costa activitatea pe care o avem, cum ne calculam profitul, cat ne permite piata, in timp ce pe bursa isi permite foarte usor cineva, care are 0,5 centi sa faca o cere de cumparare cu 1,6 centi pe aceeasi unitate de produs", a mai declarat acesta.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#pret, #productie, #grau, #Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, #fonduri speculative , #stiri economice