Ziare.com

Programul "Rabla" nu s-a bucurat in Romania de succesul scontat

Miercuri, 16 Septembrie 2009, ora 09:22

   

Programul "Rabla" nu s-a bucurat in Romania de succesul scontat
Spre deosebire de alte tari, cum ar fi SUA, in Romania programul "Rabla" nu se bucura de succesul scontat.

O analiza comparata realizata de Financiarul arata modalitatile diferite de abordare ale guvernelor cat si interesul generat in randul clientilor.

Astfel, in Romania s-au epuizat deja doua etape din cele trei stabilite, iar dealerii auto au reusit sa vanda doar putin peste o treime din cele 60.000 de masini alocate, adica 21.000.

Etapa a treia a programului a inceput pe 1 septembrie si se va incheia pe 11 decembrie iar pana acum Dacia a vandut cele mai multe masini (11.483), urmata de Renault/Nissan (1.836), Autoitalia (758), Hyundai Auto (347) si Radacini Motors (328).

Per total, Guvernul a alocat in 2009 suma de 228 de milioane de lei pentru casarea a 60.000 de automobile. Pana acum, s-au acordat prime de 80 de milioane de lei.

Pentru a stimula programul, de la 12 ani vechime, varsta rablelor care vor merge la REMAT a fost scazuta la 10 ani iar 10.000 de masini au fost alocate in premiera pentru firme.

Cu totul altfel sta situatia in SUA, unde programul "Rabla" ("Cash for Clunkers") a tinut mai putin de o luna. Intre 27 iulie si 24 august, dealerii de peste Ocean au vandut 690.000 de masini noi, aproape epuizand plafonul de trei miliarde de dolari stabilit de Congresul american.

Pe langa impulsionarea industriei auto, programul a avut si scopul de a reduce consumul de combustibil, iar criteriile au fost mai bine definite. Masina trebuia sa aiba un consum mare iar vechimea era de cel mult 25 de ani.

Asa se face ca in mai putin de o luna, in SUA s-au vandut 690.114 masini in cadrul programului "Rabla". Suma suportata de Guvern: 2,87 miliarde de dolari. Piata auto din SUA a crescut in august pentru prima data in ultimii doi ani cu 1%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, dupa o scadere de 12% in iulie, inainte de inceperea programului.

Citeste mai multe despre program rabla masini vandute Rabla
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 723 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor