R. Moldova risca sa piarda trenul Nabucco

Marti, 14 Iulie 2009, ora 22:36
1656 citiri
R. Moldova risca sa piarda trenul Nabucco

Semnarea, luni, a acordului pentru Nabucco a avut loc intr-un moment in care Chisinaul nu s-a decis daca va participa sau nu la acest proiect - antrenate de peste jumatate de an in campanie electorala, autoritatile moldovene par sa fi exclus de pe agenda acest subiect, constata expertii.

Aceasta relaxare se datoreaza si faptului ca vara consumul de gaze este redus, iar Guvernul moldovean anunta o reducere substantiala a pretului la gazele naturale importate, de la 332,6 de dolari pentru o mie de metri cubi pana la 249,44 de dolari din luna iulie, noteaza buletinul analitic Imedia.

La inceputul lunii ianuarie 2009, cand concernul rus Gazprom a sistat livrarea de gaze catre Europa in conditiile unui "razboi al gazelor" intre Moscova si Kiev, subiectul securitatii energetice a Republicii Moldova era actual, iar demnitarii vorbeau chiar despre o revizuire a actualei scheme de livrari energetice.

Pe langa restrictiile consumului industrial, atunci au fost afectate incalzirea locuintelor si furnizarea de apa calda.

Diversificarea surselor energetice, iminenta

Expertii noteaza insa ca o diversificare a surselor energetice, atat de gaze, cat si de electricitate va deveni la un moment dat iminenta, in conditiile in care in prezent Republica Moldova depinde suta la suta de livrarile de gaz rusesc, iar importurile de energie electrica acopera peste 60% din necesitati.

Expertul Alexandru Baltag, unul dintre autorii studiului "Securitatea energetica a Republicii Moldova: alternative viabile", elaborat de Institutul pentru democratie si initiative sociale Viitorul de la Chisinau, spune ca animozitatile care apar periodic intre Chisinau si Gazprom din cauza unor datorii istorice sau a datoriilor regiunii transnistrene pun in pericol asigurarea cu gaze a Republicii Moldova.

"In ultimii zece ani, livrarea de gaze a fost sistata in doua randuri. Implicarea in proiectul Nabucco corespunde obiectivului Strategiei energetice a Republicii Moldova pana in anul 2020, care vizeaza diversificarea alternativelor de aprovizionare cu gaze, inclusiv din Asia Mijlocie si Orientul Apropiat", declara Alexandru Baltag.

Insa, daca la inceput, cand se anunta ca gazoductul va trece prin Dobrogea (Romania), parea a fi posibila conectarea Republicii Moldova la conducta, dupa ce proiectul a fost modificat astfel ca aceasta va trece la 700 kilometri de hotarele Republicii Moldova, expertul spune ca "sansele obtinerii alternativei la gazul rusesc sunt minime".

In plus, nu exista interconexiuni intre sistemele de conducte ale Republicii Moldova si ale Romaniei.

Sansa R. Moldova de a intra in Nabucco, pusa la indoiala

Unii experti in energie pun la indoiala sansa Republicii Moldova de a participa la proiectul Nabucco in conditiile in care aceasta nu are resurse financiare pentru acoperirea acestor cheltuieli, care se ridica la sute de milioane de dolari.

Acestia spun ca "mai rentabil ar fi aderarea la proiectul White Stream, care presupune construirea unei conducte-ramificatii a conductei Baku-Tbilisi-Erzurum si ar putea transporta gaz azer prin Georgia catre Romania, Ucraina si alte tari ale Europei Centrale".

De aceeasi parere sunt si autorii studiului "Securitatea energetica a Republicii Moldova: alternative viabile". Un argument in favoarea acestei opinii ar fi si existenta interconexiunilor intre sistemele de conducte moldovenesti si cele ucrainene.

Ramane de vazut daca proiectul va fi pana la urma realizat si daca Chisinaul va participa la acesta, intrucat autoritatile moldovene nu au anuntat, deocamdata, nici macar despre intentia de a o face. Costurile mari ar face deocamdata imposibila participarea Republicii Moldova la cele doua proiecte - fie el Nabucco sau White Stream.

Chisinaul, dependent de gazul rus

In ianuarie, dupa ce Rusia sistase livrarile de gaze catre Europa, ministrul adjunct al Economiei si comertului de atunci, Tudor Copaci, declara ca dependenta de suta la suta a Republicii Moldova de gazele rusesti determina Chisinaul sa-si diversifice sursele de livrare a combustibilului.

"Vom incerca sa obtinem ca tara sa fie inclusa in proiectul de gazoduct Nabucco, care va trece pe teritoriul Romaniei, ocolind Ucraina si Rusia", mai declara demnitarul.

Si ministrul de Externe moldovean, Andrei Stratan, si-a exprimat speranta in cadrul unei intalniri cu omologul sau roman la Chisinau ca "UE nu va uita de Republica Moldova atunci cand va dezvolta proiecte pentru asigurarea securitatii energetice, cum este Nabucco".

Faptul ca Republica Moldova se invecineaza cu Romania ii permite sa spere ca va fi inclusa in noul proiect, iar la ora actuala Chisinaul mizeaza pe sprijinul Bucurestiului in aceasta problema, nota publicatia moscovita Nezavisimaia Gazeta.

Presedintele Vladimir Voronin a ezitat insa sa-si exprime sprijinul deschis pentru Nabucco. "Oportunitatea conectarii Republicii Moldova la gazoductul Nabuссo trebuie studiata, pentru ca inca nu se stie cine si in ce proportie va asigura cu gaze acest Nabuссo", a declarat seful statului atunci.

R. Moldova nu e departe

"Republica Moldova nu e departe. Suntem la o distanta de 260 de kilometri de Nabucco. Dar noi nu putem schimba vrabia din mana cu privighetoarea din copac sau de pe gard, sa fim seriosi. Noi, dimpotriva, trebuie sa facem ordine in retelele interne de gaze, sa continuam gazificarea tarii.

Avem acord pe cinci ani cu Gazpromul de livrare a gazelor si trebuie sa lucram cu Gazpromul pe toate aceste dimensiuni - sa terminam gazificarea si sa asiguram o continuitate a livrarilor de gaze. Aceste lucruri trebuie facute cu Gazpromul, pana vom ajunge sa avem Nabucco.

Pentru ca nu numai noi suntem ingrijorati de aceasta criza, dar toata Europa e pusa in garda si cred ca vor fi elaborate si alte proiecte pe langa cel despre care discutam acum", declara Voronin.

Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 24 aprilie, la Tulcea, că TAROM va primi până la finele lunii ajutor din partea Comisiei Europene şi apoi va intra într-o...
#Republica Modova Nabucco, #dependenta gaze rusia , #stiri economice