Razboi rece economic intre SUA si China?

Marti, 16 Martie 2010, ora 12:08
4286 citiri
Razboi rece economic intre SUA si China?
Foto: Daylife

Premierul chinez, Wen Jiabao, nu pierde timpul cand este vorba sa dea un raspuns pe masura acuzatiilor privind mentinerea monedei natinale scazute, spunand ca Statele Unite, la randul lor, fac eforturi pentru a-si spori exporturile, slabind intentionat dolarul, provocand, astfel, un protectionism al comertului.

In plus, Wen este de parere ca "cea mai importanta relatie internationala" a Chinei, cea cu Statele Unite, este stricata de vanzarea de arme Taiwan-ului de catre americani si intalnirea presedintelui Barack Obama cu liderul tibetan Dalai Lama.

"Aceste actiuni au violat integritatea teritoriului chinez. Responsabilitatea nu este a partii chineze, ci a celei americane", a declarat oficialul chinez, citat de The Wall Street Journal.

Comentariile sale reflecta adevarul din spatele celei mai importante relatii bilaterale din lume. Drept singura economie majora aflata in crestere si cel mai mare creditor al Statelor Unite, China isi permite lucruri pe care nu le-ar fi facut pana in prezent.

Beijing-ul a reusit sa iasa din recesiunea globala cu fruntea sus, capatand incredere in modelul sau economic bazat pe interventia statului, care a condus la eficientizarea proiectelor de infrastructura, de exemplu. In acelasi timp, liderii chinezi nu se mai tem sa-si arata dispretul pentru managementul economic american si refuza sa ia lectii de la acestia despre cum sa devii principalul motor al economiei mondiale.

Cu toate acestea, oficialii americani incearca sa minimizeze impactul comentariilor lui Wen. Potrivit purtatorului de cuvant al guvernului, Fred Lash, in ciuda tensiunilor, este mentinut "un canal de comunicare deschis cu China, pentru a infiinta o relatie bilaterala buna".

In mod clar, faptul ca SUA a vandut arme Taiwan-ului, in ianuarie, a inghetat relatiile, iar situatia persista. Oficialii americani sustin ca acest lucru face parte dintr-un pact de colaborare cu Taiwan-ul, iar presedintii americani s-au intalnit in repetate randuri cu Dalai Lama, nici una nici aceste actiuni nejustificand supararea Chinei.

Yuanul si dolarul, inima neintelegerilor

De mai mult de un an, atat Statele Unite si tarile din Europa, dar si vecinii asiatici acuza China de mentinerea la un nivel prea scazut al monedei nationale, capatand, astfel, un avantaj incorect in comert, intr-un moment cand multe economii se lupta pentru supravietuire.

Insa premierul chinez nu crede ca yuanul este subevaluat. "Ne opunem tarilor care se arata cu degetul una pe alta sau iau masuri aspre pentru a forta alte tari sa-si aprecieze monedele. Acest lucru nu este benefic pentru regimul ratei de schimb a renminbi", a spus Wen, folosind numele oficial al monedei chineze.

El a adaugat ca reformele in domeniu vor continua si, desi nu a exclus posibilitatea unei aprecieri fata de dolar, a declarat ca nu este, inca, nevoie de asa ceva.

Economistii cred ca, daca Beijingul alege sa-si mentina moneda in starea actuala, SUA nu poate face nimic fara a isca un razboi comercial intre cele doua tari, care nu ar fi benefic pentru nimeni.

"Inteleg ca unele tari doresc sa-si majoreze rata exporturilor. Ceea ce nu inteleg este practica deprecierii propriei monede pentru a obliga alte tari sa-si aprecieze ele moneda, pentru singurul motiv de a-si majora exporturile. Cred ca este un fel de protectionism in domeniul comertului", a mai spus Wen.

De altfel, premierul chinez a contrazis si oficialii europeni, in noiembrie 2009, acuzandu-i, la randul sau, ca mentin bariere in privinta comertului, in timp ce ii cer tarii sale sa-si aprecieze moneda.

Pe masura ce rata dintre cresterea economica a Chinei si scaderea economica din restul tarilor s-a majorat, criticile la adresa tarii asiatice au devenit si mai aspre. Insa Wen sustine ca ia masuri pentru majorarea importurilor si reducerea surplusului comercial. De asemenea, a minimizat rolul Chinei drept principal exportator mondial, mentionand faptul ca 60% din exporturi sunt produse de companii straine care au investit in China, iar limitarea exporturilor chineze ar face rau acestor companii.

Wen a adaugat si faptul ca principalul motiv pentru care este foarte atent la rata de schimb este faptul ca detine rezerve imense in dolari.

Premierul chinez a avertizat, de asemenea, ca exista riscul recaderii in recesiune, avand in vedere riscurile din sistemele financiare internationale si ratele ridicate ale somajului din multe tari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#relatii China Statele Unite, #comert China SUA, #exporturi China, #rata schimb yuan , #stiri economice