Reactoarele nucleare de la Cernavoda - productie in scadere

Duminica, 14 Martie 2010, ora 17:44
1456 citiri
Reactoarele nucleare de la Cernavoda - productie in scadere

In prima luna a acestui an, productia de energie pe platforma nucleara de la Cernavoda a fost de 1.001,1 MW, cu 5% mai putin comparativ cu aceeasi luna a anului trecut. Unitatile 1 si 2 au avut, la inceputul acestui an, un minus de 52,2 MW in sistemul energetic national.

Aceeasi evolutie negativa a fost inregistrata si in sectorul termo, reiese din datele provizorii publicate de Institutul National de Statistica.

Productia din termocentrale a fost, in perioada 1- 31 ianuarie 2009, de 2.902,9 MW, in scadere cu 461,5 MW (-13,7%).

A crescut, in schimb, potrivit INS, cantitatea de energie produsa de hidrocentrale. Productia din hidro a fost, in prima luna a acestui an, de 1.500,6 MW, in crestere cu 282,1 MW (+23,2%).

Evolutia celor trei surse de energie a influentat situatia resurselor la nivel national. Resursele de energie electrica au scazut, in perioada 1-31 ianuarie 2010, cu 5%, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior.

Principalele resurse de energie primara au totalizat, in perioada 1-31 ianuarie 2010, 2.742,81 mii tone echivalent petrol 2 (tep), in crestere cu 11,1 mii tep fata de aceeasi perioada din 2009.

Potrivit INS, productia interna a insumat 1952,8 mii tep, in scadere cu 3,7% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, iar importul a fost de 790,0 mii tep, in crestere cu 12,3%.

In perioada de analiza, resursele de energie electrica au fost de 5.491,9 MW, in scadere cu 288,4 MW (-5%) fata de perioada corespunzatoare a anului 2009. Scaderea resursei de energie electrica s-a produs in principal din cauza scaderii productiei, cu 231,6 MW (-4,1%).

In ceea ce priveste consumul final de energie electrica, acesta a fost, in perioada de analiza, de 4.484 MW, cu 2% mai mare comparativ cu acelasi interval corespunzator anului trecut.

Revenind la reactoarele nucleare, de la inceputul anului si pana in prezent, la Cernavoda s-au produs doua incidente, care au dus la sistarea productiei pentru o scurta perioada. Unitatea 1 a fost oprita pentru 72 de ore, incepand cu 16 ianuarie, pentru remedierea unei scapari de abur de la partea conventionala a centralei.

Pe 28 februarie, a fost inchis reactorul 2, dupa depistarea unei scapari de agent primar in interiorul cladirii de protectie a reactorului. Operatiunea s-a facut in mod controlat, fara incidente.

Cernavoda functioneaza cu doua grupuri nucleare, care asigura aproximativ 18% din consumul national de energie electrica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#reactoare Cernavoda, #productie scadere reactoare Cernavoda, #productie energie centrala Cernavoda , #stiri economice