Reactorul 2 al Centralei de la Cernavoda a fost repornit

Vineri, 05 Martie 2010, ora 18:56
918 citiri
Reactorul 2 al Centralei de la Cernavoda a fost repornit

Reactorul 2 al Centralei nucleare de la Cernavoda a fost repornit joi seara si conectat la Sistemul Energetic National, dupa ce duminica dimineata, 28 februarie, reactorul a fost oprit in mod controlat din cauza detectarii unei scapari de agent primar in interiorul cladirii de protectie.

"Repornirea s-a desfasurat conform procedurilor centralei, fara evenimente de securitate nucleara si de mediu", se arata intr-un comunicat transmis vineri de Nuclearelectrica, compania de stat care administreaza centrala nucleara de la Cernavoda.

De asemenea, protrivit statisticilor publicate de McGraw Hill Companies in revista Platts Nucleonics din luna februarie 2010, Unitatea 1 a CNE Cernavoda a ocupat in anul 2009 pozitia 1 in topul centralelor CANDU din lume, cu un factor mediu de capacitate de 100,1%. De asemenea, acest factor de capacitate realizat in anul 2009 a plasat Unitatea 1 pe locul 12 din numarul total de 436 reactoare nucleare in exploatare.

Anul 2009 este al treilea an consecutiv in care CNE Cernavoda inregistreaza un factor de capacitate de peste 90%. Aceeasi publicatie situeaza Unitatea 1 pe locul 34 in lume in ceea ce priveste rezultatele ultimilor trei ani, cu un factor de capacitate mediu de 93,65%.

Totodata, Unitatea 2 a inregistrat anul trecut un factor de capacitate de 90,6% si un factor mediu pe ultimii doi ani de 93,8%.

In anul 2009, CNE Cernavoda cu cele doua unitati in operare a livrat o cantitate de 10.819.832 MWh in Sistemul Energetic National, asigurand astfel aproximativ 18% din consumul national de electricitate.

Nuclearelectrica, detinuta de stat, este al doilea mare producator de energie electrica din tara, acoperind circa 18% din necesarul de energie electrica, dupa Hidroelectrica.

Nuclearelectrica detine cele doua unitati ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda si Fabrica de Combustibil Nuclear de la Pitesti. Reactoarele 1 si 2 de la Cernavoda au fiecare instalata o putere de circa 700 MW.

Alte doua reactoare urmeaza sa fie construite si puse in functiune dupa 2016, cu o putere instalata asemanatoare.

Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#reactor Cernavoda pornit, #defectiune reactor Cernavoda , #stiri economice