Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Recesiunea din Statele Unite s-a incheiat in iulie!

Marti, 11 August 2009, ora 12:33
4562 citiri
Recesiunea din Statele Unite s-a incheiat in iulie!
Foto: Taragana

Recesiunea s-a incheiat in luna iulie, potrivit unuia dintre cei mai cunoscuti economisti, Dennis Gartman, care avertizase ca va urma o criza inca din toamna anului 2007.

"Acest lucru s-a intamplat acum doua saptamani: s-a terminat", a spus Gartman, intr-un interviu recent.

Alti economisti cunoscuti, precum Nouriel Roubini, cunoscut si sub porecla de "Dr. Doom", datorita estimarilor sale acide privind criza economica, sunt de parere ca recesiunea va lua sfarsit candva spre sfarsitul acestui an.

Pe de alta parte, secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, a spus ca se observa o atenuare a recesiuni, in timp ce presedintele SUA, Barack Obama, a declarat ca incepe sa se intrevada sfarsitul recesiunii.

De asemenea, Paul Krugman, castigator al Premiului Nobel pentru Economie, este de parere a fost evitata o a doua "Mare Depresiune", cea mai dificila parte din criza fiind depasita. Cu toate acestea, el avertizeaza ca, pentru revenirea la crestere, va fi nevoie de cel putin doi ani.

Insa Gartman este convins ca recesiunea, cea mai mare din anii 1930 pana acum, a luat sfarsit in iulie.

"Prea multi oameni vin cu prea multe argumente despre motivele pentru care o economie intra sau iese din recesiune. Dar, dupa 35 de ani in acest domeniu, am ajuns sa folosesc doar cativa indicatori, care si-au facut treaba foarte bine", a spus Gartman, citat de Fortune.

Primul indicator folosit de economist se refera la scaderea semnificativa a numarului somerilor, de la o luna la alta, care, spre deosebire de rata somajului, se refera doar la oamenii intrati in somaj in ultimele 30 de zile. Astfel, scaderea de la 658.000 de someri "noi" in luna martie, la 584.000, in iulie, este un indicator clar al iesirii din recesiune a Statelor Unite, despre care majoritatea analistilor cred ca este prima mare economie care o sa-si revina in urma crizei.

Un al indice masoara schimbarile din economie, prin compararea indicilor economici precum productria industriala si veniturile personale cu indici care confirma tendintele economice, cum ar fi rata somajului. Daca, in timpul unei recesiuni, primul set de indici creste la un ritm mai accelerat decat indicii din al doilea set, inseamna ca economia se extinde, iar raportul dintre cele doua seturi se majoreaza.

Potrivit lui Gartman, raportul dintre indici a crescut in ultimele trei luni, ajungand la 90,5 in luna iunie, de la 89,4, in martie.

Desi Gartman nu poate explica de ce aceste doua aspecte, dintre sutele de posibilitati, corespund cel mai bine cu redresarea economica, el sustine ca ceilalti indici nu au reusit sa estimeze inceputul recesiunii.

Revenirea la crestere este asteptata in toamna

Pana in luna octombrie, cea mai mare economie mondiala, SUA, ar trebui sa revina la crestere.

Pe de alta parte, el a avertizat investitorii ca mediul de afaceri va fi "oribil timp de inca vreo doua luni".

De asemenea, Gartman se asteapta la o crestere a ratei somajului si anul viitor, din cauza problemelor din acest an.

Desi unii analisti critica modelul folosit de Gartman, acesta a dat roade in predictia recesiunilor din ultimii 70 de ani.

"Fiecare criza poate fi diferita, dar acest lucru se intampla, cu adevarat, foarte rar. De fiecare data cand pui pariu ca va fi ceva diferit, de obicei te inseli si platesti foarte scump pentru greseala", a conchis Gartman.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#sfarsit recesiune SUA, #SUA iese recesiune, #Dennis Gartman recesiune , #stiri economice