Registrul Comertului a preluat infiintarea si inregistrarea micilor afaceri

Miercuri, 16 Aprilie 2008, ora 18:56
1520 citiri
Registrul Comertului a preluat infiintarea si inregistrarea micilor afaceri

Procedurile de infiintare si inregistrare in cazul persoanelor fizice autorizate, a intreprinderilor individuale sau familiale vor fi preluate, in intregime, de Registrul Comertului, potrivit unui act normativ aprobat, miercuri, de Guvern, transmite NewsIn.

Noul act normativ simplifica inregistrarea si infiintarea unei mici afaceri pentru persoanele fizice autorizate (PFA), intreprinderile familiale si intreprinderile individuale si toate procedurile sunt preluate, in intregime, de catre registrul comertului, prin directorii oficiilor registrului comertului de pe langa tribunale.

Ordonanta de Guvern permite celor care vor sa-si deschida o afacere sa-si inregistreze firma si sa obtina autorizatia de functionare intr-un timp mai scurt. Certificatul, ce contine un cod unic de inregistrare, devine documentul care atesta inscrierea in registrul comertului, autorizarea functionarii si luarea in evidenta de catre autoritatea fiscala. Termenul de eliberare a acestui document este de trei zile lucratoare de la primirea documentatiei complete.

Actul normativ permite solicitarea inregistrarii on-line, pentru toate cele trei categorii - PFA, intreprindere individuala si intreprindere familiala.

Persoana fizica autorizata, proprietarul unei firme si membrii unei intreprinderi familiale sunt asigurati in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si au dreptul de a fi asigurati in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si al asigurarilor pentru somaj.

De asemenea, proprietarul unei firme si persoanele din intreprinderea familiala pot cumula si calitatea de salariat al unei terte persoane care colaboreaza intr-o activitate economica. In intreprinderea familiala nu exista angajati, ea este formata din doi sau mai multi membri ai unei familii, pana la gradul IV de rudenie.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#afaceri, #firme, #registrul comertului, #persoana fizica , #stiri economice