Rezervele valutare ale Romaniei au scazut in decembrie

Luni, 04 Ianuarie 2010, ora 15:08
893 citiri
Rezervele valutare ale Romaniei au scazut in decembrie

Rezervele valutare au coborat in decembrie cu 434 milioane euro (1,5%) fata de luna precedenta, la 28,303 miliarde euro, dupa cinci luni consecutive de varfuri istorice.

Scaderea a avut loc in urma deciziei Bancii Nationale a Romaniei de a reduce rezervele minime obligatorii la pasivele in valuta ale bancilor, in contextul amanarii transei din imprumutul extern al Romaniei, arata datele publicate luni de banca centrala.

In 2009, rezerva valutara a Romaniei a crescut, insa, cu 2,08 miliarde euro (7,94%), fata de nivelul de 26,22 miliarde euro de la finalul lui 2008.

In noiembrie, rezervele valutare se plasau la 28,737 miliarde euro, nivel ce marca al cincilea record istoric consecutiv.

In decembrie 2009, intrarile au insumat 2,761 miliarde euro, reprezentand "modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, incasari in contul Comisiei Europene, venituri din administrarea rezervelor internationale si altele", se arata in comunicatul publicat luni de BNR.

Totodata, iesirile din decembrie au fost de 3,195 miliarde euro, reprezentand "modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat si altele ", mai arata comunicatul bancii centrale.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#rezerve valutare scadere 2009 , #stiri economice