Riscuri economice in 2009

Sambata, 03 Ianuarie 2009, ora 15:35
3334 citiri
Riscuri economice in 2009

Pentru multi americani, romani si alti cetateni ai intregii lumi 2008 a fost un an al lectiilor. Am invatat in anul ce tocmai s-a incheiat ca banii si lucrurile cumparate prin credite intinse elastic pe multi ani, se pot evapora cat ai clipi.

Am invatat in 2008 ca nimeni nu se naste atotstiutor si niciun om, nici chiar unul scolit pe Wall Street, nu poate afirma ca este bun, sigur, cu un job perfect care poate sa duca o companie pe culmile succesului.

Anul trecut a dat peste nas marilor corporatii, grupuri si companii precum si conducatorilor acestora. Unele au intrat chiar in pamant de rusine si nu se va ma auzi nimic de ele decat in povestile despre o criza financiara care a fost considerata cea mai aspra de la cel de-al doilea razboi mondial.

Cu toate acestea inca trecem prin zilnicele stiri legate de recesiune, state cu economii puternice care s-au ofilit de emotie in fata crizei financiare, guvernanti ai Romaniei care au promis salarii astronomice si alegeri parlamentare menite sa ne faca sa "traim bine".

Cum 2009 abia a inceput, sunt reluate si presupunerile adaptate noului an.

Cum romanul se bazeaza intotdeauna pe americani, de la Valentine's day pana la Haloween, uitand de Dragobete sau Sfantul Andrei, unii s-ar arunca sa spuna ca "presedintele Americii, Barack Obama, va rezolva totul".

Acesta vizeaza relansarea economiei, investitii in infrastructura, locuri de munca si recastigarea increderii consumatorilor.

Pe acelasi traseu, si romanii si cetatenii straini inevitabil se vor gandi ca "de unde au venit banii vor mai veni si in continuare".

Chiar daca planul de 700 de miliarde de dolari a fost aprobat de congresul SUA, tara mama de unde a pornit criza, interventiile financiare nu au reusit sa opreasca iminenta recesiune. Aceasta s-a instlat fara probleme, indiferent de resuscitarile aplicate economiei prin injectii de capital.

Logic si calculat gandind, investitiile in infrastructura si locuri de munca se vor realiza in timp. Este nevoie de luni bune pentru a gasi finantare, a construi proectele si a angaja somerii. Pe langa toate acestea daca intervine si politicul in batalia pentru "cine ia mai mult", proiectele de infrastructura vor ajuta prea modest anul 2009 si nici in 2010 nu ar avea un succes prea mare.

Pretul combustibililor. In legatura cu barilul de petrol si pretul scazut la care se mentine acesta, toata lumea spera ca anul 2009 sa ramana unul fidel soferilor.

Din pacate majoritatea oamenilor nu se gandesc si la partea pozitiva a planurilor de salvare si resuscitare a economiilor din intreaga lume. Odata si odata criza se va sfarsi. Cetatenii vor reveni la acelasi consum si potrivit analistilor este posibil ca in urmatorii 10 ani sa se ajunga la preturi de 300 de dolari pe baril. Un pret enorm in comparatie cu cotatiile actuale.

Ramane de vazut in anul 2009 cat de multe am reusit sa tinem minte din lectiile predate de anul ce s-a incheiat si ramane de vazut cat de multe exercitii aplicate ale anului 2008 vom avea ocazia sa vedem in viitorii ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
Registrul european de transparență pentru activități de lobby are lacune, arată un raport publicat miercuri, 17 aprilie, de Curtea de Conturi Europeană. Mecanismul, care ajută la informarea...
#criza financiara globala, #recesiune mondiala, #criza economica Romania, #predictii anul 2009, #economie 2009, #previziuni curs 2009, #estimari economie 2009, #faliment companii, #infrastructura , #stiri economice