Romania a importat de trei ori mai mult vin decat a exportat, in 2007

Marti, 27 Mai 2008, ora 14:45
1515 citiri
Romania a importat de trei ori mai mult vin decat a exportat, in 2007

In ultimii ani, Romania si-a facut un obicei din a importa cantitati mai mari de vin decat exporta. Astfel, desi 2007 a fost un an benefic productiei de vin autohton, romanii au ales cu predilectie vinurile spaniole sau italiene.

Seceta de anul trecut a fost un factor decisiv pentru calitatea vinurilor, insa tara noastra nu a reusit sa convinga clientii externi ca vinurile romanesti merita cumparate. Pe primul loc la exportul de vin romanesc se afla Germania, care a cumparat in 2007 circa 6,25 milioane de litri, la un pret mediu de 0,74 euro/litru, anunta Gardianul.

A doua tara ca volum al exporturilor de vin romanesti este Rusia, unde au fost livrate circa 1,6 milioane litri, la un pret de 1,21 euro/litru.

In schimb, Romania a importat din Spania peste 16 milioane litri, la un pret de 0,39 euro/litru, se arata in datele furnizate de Asociatia Producatorilor si Exportatorilor de Vin.

Vin am importat si din Moldova si Franta, de unde am cumparat peste 3,3 milioane, respectiv 2 milioane de litri. Moldova ni l-a vandut la un cost per litru de 0,99 euro, in timp ce vinul frantuzesc a costat 2,95 euro/litru.

Cel mai scump vin pe care tara noastra l-a exportat a fost catre Cipru, la un cost de 11,24 euro/litru, fiind livrati insa doar 243 litri. Pe lista de export vinuri a Romaniei se mai afla Portugalia si Insulele Cayman, unde s-au trimis, la fiecare destinatie, cate 2 litri de vin. Este posibil ca acestea sa fi fost doar simple mostre, care au costat 5,18 euro, respectiv 4,57 euro/litru.

Romania a exportat in 2007 in intreaga lume 14,937 milioane litri de vin, cantitate aproape similara cu cea importata anul trecut din Italia, respectiv putin peste 14,2 milioane litri, la un pret de 0,67 euro/litru.

In 2007, seceta a afectat local suprafetele cultivate cu vita-de-vie din Husi, Iasi, Dealu Mare, Tulcea sau in Oltenia, prin inhibarea dezvoltarii boabelor de struguri si chiar stafidirea acestora in verde. Precipitatiile din luna august au fost extrem de utile, salvand astfel macar acest sector agricol.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Spania, #Germania, #vin, #export, #import, #struguri , #stiri economice