Romania a pierdut la Paris un important proces cu Enel si va plati cheltuielile de judecata de 1,5 milioane de euro (Video)

Miercuri, 27 Iulie 2016, ora 18:49
6039 citiri
Romania a pierdut la Paris un important proces cu Enel si va plati cheltuielile de judecata de 1,5 milioane de euro (Video)
Foto: Facebook/Enel Distributie Muntenia

Romania a pierdut, la Curtea de Arbitraj de la Paris, procesul cu compania italiana Enel, dupa ce a cerut despagubiri de peste 900 milioane de euro pentru nerespectarea angajamentelor luate la privatizarea distributiei regionale Electrica Muntenia Sud, care acopera si Capitala.

Acum, tara noastra trebuie sa plateasca cheltuieli de judecata de 1,5 milioane de euro, au declarat miercuri reprezentanti ai Ministerului Energiei, informatie confirmata si de grupul Enel, printr-un comunicat.

Litigiul a fost declansat in 2013, in urma unui raport al Curtii de Conturi din 2012, in care se sustinea ca Enel nu ar fi respectat angajamentele de dupa preluarea Electrica Muntenia Sud.

Statul roman a solicitat peste 900 milioane euro drept despagubiri, dar sentinta Curtii de la Paris a stabilit ca Enel nu trebuie sa plateasca nimic, iar statul roman trebuie sa achite cheltuielile de judecata, de circa 1, 5 milioane euro.

Cum reactioneaza Enel

Enel considera ca decizia ar trebui sa puna capat discutiilor legate de indeplinirea angajamentelor de dupa privatizare.

"Enel considera ca rezultatul arbitrajului pune capat unei serii de opinii si speculatii ce au fost initiate de raportul Curtii de Conturi din 2012. Decizia demonstreaza ca Enel si-a indeplinit obligatiile din contractul de privatizare, inclusiv pe cele legate de investitiile realizate in companiile ce au rezultat - Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia", se arata intr-un comunicat al Enel.

Compania italiana sustine ca se va concentra, de acum, pe dezvoltarea afacerilor din Romania.

"Angajamentul nostru in Romania ramane consistent. Astazi, avem cele mai bune companii de distributie din tara in ceea ce priveste calitatea serviciului si una dintre cele mai inovative companii de furnizare si suntem increzatori in perspectivele de crestere ale afacerilor locale", a declarat Georgios Stassis, country manager al Enel Romania.

Enel detine trei din cele opt distributii regionale de energie electrica din Romania, pe care le-a preluat incepand din 2005. Grupul are 2,7 milioane de clienti pe piata romaneasca, in zona Capitalei, Banat si Dobrogea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
#Romania pierdut proces Enel, #Romania proces Enel, #Romania Enel proces Paris , #stiri economice