Romania are potential sa produca 250.000 de tone de biodiesel anual

Sambata, 26 Iulie 2008, ora 14:41
3368 citiri
Romania are potential sa produca 250.000 de tone de biodiesel anual

Potentialul agricol al Romaniei poate asigura furnizarea de materie prima pentru producerea unor cantitati importante de biocarburanti, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

Suprafetele care pot fi cultivate cu plante oleaginoase intr-un an agricol sunt acum de circa 950.000 de hectare cu floarea-soarelui, aproximativ 500.000 de hectare cu rapita si circa 150.000 de hectare cu soia.

Luand in calcul productiile medii care se pot obtine in anii normali (fara seceta, inghet, alte calamitati) rezulta o productie anuala de peste 2,2 milioane de tone de seminte de floarea-soarelui, rapita si soia. Prin procesarea acestor cantitati, in functie de randamentele de extractie, rezulta o productie totala de peste un milion tone de ulei, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, informeaza Cotidianul in editia online.

Conform ultimelor statistici, in jur de 250.000-300.000 de tone de ulei se folosesc in scop alimentar, ceea ce inseamna ca ramane o cantitate importanta, de 700.000-750.000 de tone ce poate fi folosita pentru productia de biodiesel de prima generatie. Cum randamentul este de 33%, inseamna ca se pot obtine pana la 250.000 de tone de biodiesel in fiecare an.

Productia de rapita a devenit una semnificativa in contextul cresterii pretului la petrol la nivel international. In plus, incepand cu 1 iulie, companiile petroliere din tara noastra au obligatia de a utiliza motorina cu 4% continut biodiesel. De la 1 ianuarie 2009 si compozitia benzinei va fi modificata, aceasta urmand sa contina 2% bioetanol.

Anul trecut, Romania a consumat 4,6 milioane de tone de motorina. La aceasta cantitate, daca aplicam procentul de 4%, inseamna ca, pentru propria-i piata, Romania are nevoie de 184.000 de tone de biodiesel pe an.

Romania poate cultiva plante pentru biodiesel fara sa-si puna in pericol siguranta alimentara. Tara noastra are avantajul ca dispune de peste doua milioane de teren arabil care nu este cultivat si ar putea fi utilizat pentru culturi energetice.

In acest fel, disputa existenta la nivel european privind pericolul ca productia de biodiesel sa aiba repercusiuni asupra productiei de alimente nu are implicatii in Romania, pentru ca la noi exista foarte mult pamant care asteapta sa fie utilizat.

Din cele 14,7 milioane de teren agricol al tarii, 9,4 milioane de hectare este teren arabil, dar acesta nu este cultivat in totalitate, in ultimii ani inregistrandu-se reduceri ale suprafetelor lucrate.

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#biodiesel, #productie, #tone, #agricultura, #florea soarelui, #rapita , #stiri economice