Romania este pe locul al doilea in UE la cresterea preturilor producatorilor

Marti, 02 Decembrie 2008, ora 15:20
629 citiri
Romania este pe locul al doilea in UE la cresterea preturilor producatorilor

Cresterea anuala a preturilor productiei industriale, de 15% in octombrie, a plasat Romania pe locul al doilea in Uniunea Europeana (UE), avansul fiind dublu fata de ritmul anual mediu de crestere a preturilor din intregul bloc comunitar, a anuntat, marti, Eurostat.

Luxemburg a raportat cele mai mari scumpiri ale preturilor la producator, de 21,1%, in timp ce Lituania s-a clasat pe pozitia a treia, cu un ritm de crestere al preturilor din industrie de 14,7%, informeaza NewsIn.

Potrivit datelor publicate de biroul european de statistica, la nivelul blocului comunitar, cele mai mici cresteri ale preturilor au fost inregistrate, in octombrie 2008 comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, in Cehia, Franta si Slovenia - de 3,9%, 4,3%, respectiv 4,8%.

Pe ansamblul Uniunii Europene, preturile productiei industriale au crescut, in octombrie 2008, cu 7,3% fata de aceeasi luna a anului trecut, in timp ce in zona euro, avansul a fost de 6,3%.

In octombrie 2008, preturile productiei industriale, cu exceptia sectorului energetic, au crescut cu 3,9% in UE si cu 3,2% in zona euro fata de luna similara din 2007, iar preturile la energie s-au majorat cu 16,9% in blocul european, respectiv cu 15,8% in zona euro, in acelasi interval.

Preturile bunurilor intermediare au avansat cu 5,1% in UE, respectiv cu 4,4% in zona euro. Pretul bunurilor de uz curent s-a majorat cu 3,6% in UE, respectiv cu 2,7% in zona euro. Preturile bunurilor de folosinta indelungata au crescut cu 2,8% in cadrul statelor membre si cu 2,7% in zona euro, iar bunurile de capital s-au scumpit cu 2,8%, respectiv cu 2,2%.

Fata de luna anterioara, in Romania, preturile productiei industriale au scazut cu 0,2% in octombrie, potrivit Eurostat. Tot o tendinta de reducere a preturilor productiei industriale a fost inregistrata in Uniunea Europeana, dar si in zona euro, unde produsele s-au ieftinit cu 1,4%, respectiv 0,8%.

Potrivit calculelor Institutului National de Statistica (INS), publicate marti, preturile productiei industriale din Romania au crescut cu 16,66% in octombrie fata de aceeasi luna din 2007, dar au scazut cu 0,11% fata de luna precedenta din acest an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor, inițial disponibilă exclusiv pe telefoanele Pixel 8, la întreaga serie Galaxy S24 și alte dispozitive Android. Mișcarea demonstrează...
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
#pret producator, #clasament UE Romania, #locul II preturi , #stiri economice